Anamaria Vasile

Bebelusul pronunta cuvantul «fericire» pentru prima data

Copiii reactioneaza in mai multe feluri atunci cand aud cuvinte noi. O mama are parte de o surpriza atunci cand isi invata copilul sa spuna cuvantul «fericire»!

Atunci cand, in sfarsit, copilul pronunta acest cuvant, femeia are o reactie exploziva de bucurie, nemaiputandu-se controla.

Copiii incep sa vorbeasca inca de cand sunt foarte mici. De pe la o luna, primele sunete pe care le scot reprezinta modul lor de a comunica cu tine.

Totusi, incepand cu o anumita varsta, bebelusii trebuie sa inceapa sa rupa cuvinte: de la sunete, la gangureli, apoi la balbait si nu foarte tarziu la cuvinte simple.

Exista si copii care nu reusesc sa vorbeasca deloc! Afla cand e cazul sa iti faci griji si sa apelezi la medic!

La ce varsta ar trebui sa inceapa in mod normal copiii sa vorbeasca?

Dezvoltarea limbajului la copii variaza in functie de foarte multi factori. Multi parinti considera adesea ca micutii vorbesc doar atunci cand spun cuvinte.

Adevarul este ca orice sunet pe care micutul il scoate, sau orice gangurit reprezinta o modalitate de vorbire.

Este adevarat ca pana la aniversarea primului an de viata micutii ar trebui sa fie capabili sa spuna macar cuvinte simple ca „mama”, „baba” sau „tata”.

Mai mult decat atat, acestia ar trebui sa fie capabili sa numeasca anumite obiecte pe care i le arati.

Unii copii rup primele cuvinte pe la 9 luni, dar sunt altii care isi dau drumul la vorbire abia la 18 luni. Nu este nimic anormal in asta, iar faptul ca va incepe sa vorbeasca mai tarziu nu il face deloc mai putin inteligent.

Cand nu trebuie sa iti faci griji?

Chiar daca debutul vorbirii copilului variaza in functie de mai multi factori, iar faptul ca la18-20 de luni inca nu vorbeste poate sa nu indice neaparat o problema, este important totusi sa investighezi si sa testezi anumite abilitati ale bebelusului.

Urmareste urmatoarele abilitati si situatii in care ar putea fi expus si daca raspunsul tau la urmatoarele intrebari este da, atunci nu este cazul sa iti faci foarte multe probleme, ci doar sa mai astepti putin si sa il ajuti stimulandu-l constant sa vorbeasca.

Intelege semnificatia unor cuvinte simple ca „mama”, „nu”, „tata”? Reactioneaza cand intrebi „unde e mami”, „da-mi si mie…” etc.?

Scoate diferite sunete expresive in diverse tonalitati?

Aude bine? Testeaza-i abilitatea auditiva observand daca reactioneaza la anumite sunete si cauta cu privirea sau prin miscarile corpului directia din care ele provin!

Dezvoltarea decurge normal pentru varsta lui in celelalte planuri?

Ii vorbesti tot timpul, de cate ori ai ocazia? Ii citesti? Ii canti frecvent?

Mediul familial in care creste este unul linistit?

Daca raspunsul este afirmativ este foarte posibil sa fie vorba de o mica intarziere in limbaj care se poate corecta curand.

Totusi, nu uita ca parintii au o mare contributie in a determina copiii sa vorbeasca. Trebuie sa:

vorbesti tot timpul cu el;

sa il incurajezi sa scoata cat mai multe sunete;

sa faci exercitii cu el prin care il pui s arepete dupa tine anumite cuvinte;

sa ii citesti tot timpul;

sa ii canti;

sa ii pui muzica;

sa il pui sa se uite la desene animate etc.