Anamaria Vasile

Beneficiile ardeiului gras – protejează oasele, inima, pielea și vederea

Într-un interviu realizat de Mariana Borloveanu pentru revista „Leacuri și Rețete Mănăstirești”, Părintele Hariton din Ierusalim spunea că ardeiul gras și ardeiul iute sunt leacuri prețioase pentru numeroase boli.

Părintele Hariton locuiește în Ein Kalem, un sat antic din sudul Ierusalimului. Potrivit tradiției creștine, aici s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul. Acest loc a devenit vatra numeroaselor biserici și mănăstiri care s-au construit de-a lungul vremii și unul din cele mai populare locuri de pelerinaj din Țara Sfântă.

Consumul de ardei susține sănătatea oaselor și a pielii. Cura cu ardei este deosebit de benefică pentru ochi și vedere. Puțini dintre noi știm că ardeiul gras este una din cele mai bune surse de vitamina C și vitamina A. Acești doi antioxidanți sunt esențiali pentru susținerea sistemului imunitar, pentru producerea de colagen și menținerea elasticității și tinereții pielii, precum și pentru păstrarea acuității vizuale.

Ardeiul poate ajuta la tratarea afecțiunilor circulatorii și dermatologice și la prevenirea infecțiilor. Datorită conținutului de vitamina B6 și magneziu, această legumă savuroasă sprijină funcțiile creierului și sistemul cardiovascular. Pe lângă vitamina C și vitamina A, ardeiul conține alți doi antioxidanți care întârzie dezvoltarea bolilor oculare asociate cu vârsta: luteină și zeaxatina.

Studiile au asociat aportul acestor compuși cu un risc mai mic de cataractă. Mai mult, acești antioxidanți pot încetini procesul de pierdere a vederii la persoanele vârstnice cu degenerescență maculară.

Antioxidanții (îndeosebi licopenul) din ardeiul gras face din această legumă un scut puternic împotriva cancerului și tumorilor. Rețetă de sănătate cu ardei gras Ieromonahul Policarp de la un schit din Muntele Olimp – primul ca înălțime din Grecia și al doilea din Balcani, recomandă o rețetă simplă care ne poate menține sănătoși fără medicamente.

Este vorba despre un „sandvici” vegetal, care se prepară foarte ușor:

– două felii de pâine integrală se prăjesc

– se stropesc cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie

– pe o felie se așază o bucată de ardei roșu, iar pe cealaltă o bucată de ardei verde

Acesta se poate servi dimineața la seara, pentru o cină ușoară, hrănitoare și sănătoasă. În 2 luni se pot corecta diferite probleme dermatologice (acnee, dermatoze), oftalmologice și hormonale.

Dr. Mercola spune că din toate soiurile de ardei gras, cel roșu este cel mai bogat în vitamina C și antioxidanți. Acesta previne bolile de inimă (arteroscleroza) și diabetul, datorită efectelor antiinflamatoare asupra arterelor.
Datorită conținutului bogat în vitamina K, ardeiul gras reduce pierderea de masă osoasă și previne osteoporoza. Studiile au arătat de asemenea că ardeiul gras reduce riscul de cancer la prostată. Surse articol: 1. „Leacuri și Rețete Mănăstirești”, Nr. 11/10 august-10 octombrie 2016 2. http://foodfacts.mercola.com/bell-pepper.html

Sursa: https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/96757/mancati-ardei-gras-zilnic-si-nu-veti-mai-avea-nevoie-de-medic-acesta-protejeaza-oasele-inima-pielea-si-vederea/