Anamaria Vasile

Benzină la JUMĂTATE de preț! Mulți își fac deja plinul! UNDE trebuie sa mergi!

Prețul carburantului a crescut semnificativ, iat șoferii sunt nevoiți să bage mâna în buzunare din ce în ce mai mult, pentru fiecare plin făcut. Cei din estul țării au găsti soluția salvatoare pentru a-și umple rezervoarele cu benzină sau cu motorină, la jumătate de preț: trec granița în Republica Moldova.

Una, două, trei, iar coada de mașini este formată din cel puțin 50 de mașini. Este vorba numai de șoferi din Galați, Brăila, Tulcea, care aleg să alimenteze la vecini, în Republica Moldova, unde prețul combustibilului este la jumătate.

Șoferii au declarat că diferența este vizibilă, reușind să economisească chiar și o sută de lei. Dacă în România motorina ajunge la 5,2 lei pe litru, la moldoveni, un litru costă 3,2, o diferență de aproximativ 2 lei la fiecare litru de carburant.

Cam două, trei ore stă fiecare mașină în vamă pentru control și verificarea actelor. Mai mult, fiecare șofer plătește 25 de lei pentru vinietă, atunci când intră pe drumurile din Republica Moldova. Dar chia și așa, românii spun că tot e mai avantajos să treaca granița și să facă plinul în Republica Moldova.

Drumurile dese peste graniță i-au făcut pe șoferi să găsească cele mai ingenisoase soluții pentru a umple rezervoarele mașinilor până în buză. La fiecare pompă este amplasată câte o mini rampă.

Cine are canistră mai poate să-și ia și în portbagaj 10 litri de benzină sau motorină. În plu, mulți își mai fac și cumpărături fie de la magazinele din Republica Moldova, fie de la duty-free, iar atunci când trag linie, economia este considerabilă.

România este pe locul 21 în lume în funcţie de preţul unui litru de benzină, într-un top condus de Venezuela, unde costul oficial al carburanţilor este aproape zero în contextul subvenţiei acordate de regimul comunist, şi închis de Hong Kong, unde preţul mediu al benzinei este de aproape 2 dolari pe litru.

Raportat la salarii, benzina costă în România aproximativ cât în China, Brazilia, Croaţia, Mexic sau Columbia, în timp ce consumul de carburanţi din România este mult în urma ţărilor dezvoltate, respectiv doar 25% din media mondială, potrivit unei analize Bloomberg pe 61 de ţări realizată cu ajutorul GlobalPetrolPrices.com.

Ţările cu cea mai ieftină benzină sunt şi cei mai mari producători şi exportatori de petrol, dar nu neapărat cei mai mari consumatori, după cum se va vedea mai jos. În Venezuela, benzina este aproape gratis, considerată un drept. Deşi preşedintele Nicolas Maduro a scumpit anul trecut galonul la pompă cu 6.000%, plinul costă în continuare mai puţin decât o cafea, cu un preţ în dolari de sub un cent pe galon (aproape 4 litri).

Cel mai mare producător şi exportator de petrol din lume, Arabia Saudită, liderul OPEC, apare abia pe locul al doilea în topul celor mai ieftini carburanţi. Benzina costă, acolo, 24 de cenţi pe litru, preţ subvenţionat semnificativ de autorităţi, dar mai puţin „generos” decât în Venezuela.

Ocupanta locului trei este Iranul, un alt mare producător de ţiţei, cu 33 de cenţi pe litru, preţ de asemenea puternic subvenţionat de stat. Subvenţiile ar putea deveni mai generoase în următorii ani, pe măsură de exporturile cresc odată cu ridicarea sancţiunilor economice în baza acordului pe programul nuclear negociat în timpul administraţiei Obama.

Cu 1,11 dolari pe litru, România are cea mai ieftină benzină din Europa şi este vecină în top cu Bulgaria (1,12 dolari litrul) şi Chile (1,14 dolari pe litru).

Atunci când sunt luate în calcul şi veniturile populaţiei, Venezuela, Arabia Saudită şi ceilalţi mari producători de petrol rămân în topul celor mai ieftini carburanţi, unde apar însă şi ţări precum Elveţia, Luxemburg, Singapore, Austria sau Olanda, unde benzina nu este deloc ieftină, însă raportul este compensat de salariile mari.