Anamaria Vasile

Boala care nu doare

Este o boală care nu doare, dar te ucide într-un timp extrem de scurt. Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer, face din ce în ce mai multe victime.

Ea îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite, iar sub acţiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an, scrie site-ul Gândul.info.

Iată tot ce trebuie să ştii despre auto-examinarea melanomului:

Regula ABCDE este cea mai bună. Dacă aluniţele de pe corpul tău au un aspect neobişnuit, dacă îşi schimbă culoarea şi se duc mai mult spre negru verifică-te.

A = asimetrie

B = bordură

C = coloristică eterogenă

D = dimensiuni > 6mm

E = evoluţie

Bronzul la solar şi expunerea excesivă la soare, fără factor de protecţie sunt principalii factori care determină cancerul de piele. Descoperit în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporţie de 100%.

Melanomul este o tumora maligna ce se dezvolta in melanocite – celulele care produc melanina si care se gasesc in piele, par si membranele ochiului. Melanina este o substanta pigmentara ce determina culoarea pielii.

Melanomul este o forma rara, dar grava de cancer cutanat , deoarece metastazeaza rapid, invadand alte organe. Incidenta cancerelor de piele creste in fiecare an cu 5% in intreaga lume. Dintre acestea, melanomul este cel mai frecvent tip de cancer la femeile de 25 – 29 ani si pe locul doi, dupa cancerul de san, la femeile de 30 -34 ani.

Depistarea precoce a acestui tip de cancer cutanat este cea mai buna metoda de reducere a mortalitatii. Din fericire, melanomul poate fi vindecat, cu o rata de succes de 100% daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar la nivelul pielii, inainte de aparitia metestazelor.

Cauzele melanomului

Expunerea la radiatiile ultraviolete emise de soare constituie principala cauza a melanomului; sursele artificiale de radiatie sunt de asemenea incriminate. Riscurile de a dezvolta acest tip de cancer depind si de zona geografica: Africa de Sud si Australia inregistreaza cel mai mare numar de cazuri (la persoanele cu pielea alba).

Cele mai frecvente cauze ale melanomului sunt:
– expunerea la solar- corpul este expus de asemenea la UV care maresc riscul dezvoltarii melanomului;

– depletia stratului de ozon poate afecta semnificativ incidenta melanomului. Se estimeaza ca se produce o crestere cu 1% a incidentei melanomului cu fiecare procent de subtiere a stratului de ozon;

– agregare familiala de melanom (mai multe cazuri de melanom in aceeasi familie);

– alunite atipice;

– arsuri solare repetate.

Simptomele melanomului

Cel mai important semn de alarma pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite sau a altei tumorete cutanate.

Chiar daca melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, apare mai frecvent la nivelul toracelui, atat la barbati cat si la femei si pe membrele inferioare la femei. Mai puntin frecvent se poate dezvolta pe talpi, palme, patul unghial.

Alte simptome ale melanomului cuprind:

– ulceratie sau sangerari dintr-o alunita sau din alte leziuni cutanate;

– durere la nivelul unei alunite sau leziuni;

– limfadenita (inflamarea ganglionilor limfatici);

– pierdere in greutate inexplicabila.

Diagnosticul melanomului

Melanomul este o forma rara, dar grava de cancer cutanat, deoarece metastazeaza rapid, invadand alte organe.

In cazul in care forma sau culoarea unei alunite se schimba, devine neregulata, iar diametrul depaseste 6 mm sau daca apar sangerari, trebuie consultat de urgenta medicul dermatolog.

Examinarea proprie a pielii reprezinta cea mai buna modalitate de a depista precoce modificarile cutanate care pot indica debutul melanomului. Aproximativ 93% din melanoamele primare sunt usor de identificat pe suprafata pielii.

Daca este suspectat un posibil cancer, o biopsie este necesara pentru a stabili cu exactitate diagnosticul de melanom. Doctorul va recolta o mostra de tesut pe care medicul anatomopatolog il poate examina sub microscop pentru a verifica daca sunt prezente sau nu celulele canceroase.

Tratamentul melanomului

Melanomul este curabil daca este depistat si tratat in stadii incipiente cand este afectat doar tesutul cutanat. Daca melanomul este limitat la nivelul pielii (melanomul primar), se recurge la interventia chirurgicala pentru a indeparta portiunea de piele afectata. Daca melanomul este subtire si nu a invadat tesuturile din jur, excizia poate fi suficienta pentru a vindeca aceasta afectiune.

Uneori, medicamentele anticanceroase pot fi aplicate direct pe zona atinsa. Tratamentul melanomului trebuie urmat zilnic timp de cateva saptamani. Atunci cand o portiune importanta de piele a fost indepartata pe cale chirurgicala este necesara utilizarea unei grefe de piele.

Iata cateva dintre masurile de prevenire a melanomului:
– evitarea arsurilor solare;

– cu 30 minute inainte de expunerea la soare, trebuie aplicata o crema de protectie solara;

– evitarea expunerii la soare intre orele 11 si 14 (deoarece cantitatea de radiatii este maxima);

– autoexaminarea pielii pentru depistarea precoce a semnelor de alarma;

– prezentarea la medic a persoanelor (in special daca prezinta nevi atipici) ale caror rude de gradul I sufera de melanom cutanat.