Anamaria Vasile

Botezul finuței noastre, MARIA ELENA

Vă pup, dragilor! Ne pregătim pentru un eveniment foarte frumos din familia noastră. Vom deveni nași de botez pentru a patra oara! Vreau să împărtășesc cu voi acest moment, mai ales că trăim vremuri deosebite. Vă voi spune cum m-am descurcat eu cu pregătirile în această perioadă.

Suntem fericiți că suntem aleși pentru un rol atât de important în viața unei persoane, rol de părinți spirituali. Pentru noi este o responsabilitate mare, pe care o prețuim și o respectăm. Din momentul botezului, finuța devine copilul nostru, suntem alături de ea și suntem conștienți de importanța noastră în viața ei și de tot ce urmează să o învățăm.

Întotdeauna spunem că noi nu avem 2 copii, noi avem 6 (urmează și al șaptelea, pentru că o altă fină este însărcinată). Pentru noi, asta înseamnă o adevărată comoară! Așadar, am ceva experință în ale botezatului 🙂

Știu cam care sunt pașii de urmat, dar aceeasta fiind o perioadă dificilă, a trebuit să mă pliez pe situația în care suntem puși.

Vă spun exact care sunt sarcinile părinților spirituali și cum m-am descurcat eu în perioada de pandemie

În primul rând, vreau să vă spun că aproape toate produsele le-am comandat online. De asemenea, tema botezului este Marie, superba pisică din Pisicle Aristocrate. Chiar dacă nu vom avea petrecere la restaurant, am respectat tema.

Iată de ce este nevoie pentru Biserică

1. Trusou: acesta este format din prosop pentru copil, prosop și săpun pentru preot, pânză de mir, fașă, păturică, cutiuță pentru șuvița de păr, sticluță pentru ulei. Am ales un trusou personalizat, cu pisica aristocrată Marie. Am brodat numele și data evenimentului, comanda fiind făcută online și livrată către noi.

2. Cutie pentru trusou: aceasta este opțională, dar noi ne-am dorit să cumpărăm (tot comandă prin online) o cutie personalizată. Pe ea am trecut numele finuței și un mesaj din partea noastră. Se folosește pentru a transporta trusoul în ea, iar apoi va fi o amintire frumoasă pentru micuța Maria Elena.

3. Lumânarea de botez: aceasta poate fi de mai multe dimensiuni, împodobită cu flori naturale, de hârtie, de săpun sau decorațiuni curate manual. Noi am ales o lumânare personalizată, tot comandată online. Am primit o lumânare deosebită, care ne place enorm. Decorul este din pastă polimerică necomestibilă, cu numele finuței pictat pe ea, ieșind extraordinar!

4. Vinul: neapărat roșu, pentru că este folosit pentru prima împărtășanie a copilului.

5. Uleiul pentru mir: ulei de măsline, cu care va fi uns proaspătul botezat.

6. Hainele de schimb ale finuței: de obicei, copilul este îmbrăcat de către Moașă cu hainele pe care le poartă până la biserică. După ce este scăldat, Nașa va îmbrăca copilul în haine noi. Eu am pregătit pentru cea mică rochiță, bolero, maiou, dres, pantofiori, bentiță și o bonețică de pus pe cap. Pe toate le-am comandat online.

7. Scutece de unică folosință și șervețele umede

8. Icoana: este opțională, dar noi am luat pentru fiecare finuț câte o icoană din biserica în care l-am botezat. Icoanele au fost sfințite de către preoți și dăruite finuților.

9. Cadouri: fiecare oferă ce dorește și, desigur, în funcție de posibilități. Noi am ales un dar de suflet, ceva ce îi va aminti finuței noastre mereu de nașii care o iubesc: o brățărică de aur cu numele ei gravat pe ea.

Tradiții pe care le respectăm la botezul finuței noastre

Dacă botezați pentru prima oară, e firesc să aveți emoții. Sincer, noi avem emoții de fiecare dată, pentru că vrem să iasă un eveniment perfect, pentru micii noștri finuți. Să știți că la biserică nu trebuie să vă faceți griji, preotul vă va spune exact ce trebuie să faceți.

După biserică, se merge acasă la părinți. Peste prag, nașa îi va încredița copilul mamei, dar nu înainte de a spune de 3 ori această frază: „Am luat un păgân și am adus un creștin”.

Urmează băița de a doua zi sau spălarea de mir. Pentru aceasta, nașa se va pregăti cu: hăinuțe de schimb pentru copil, din cap până în picioare, inclusiv scutece și șervețele umede, prosop. Eu am ales, pentru cea mică, o rochiță foarte drăguță, maiou, dres, încălțări și o bentiță. În cădița în care spală copilul, nașa trebuie să pună bani și verighetele cununate, pentru noroc și bunăstare. Apoi, părinții pot pune: petale de flori, un ou, miere, fulg, orez, busuioc, lapte, ban de argint, câteva picături de ceară din lumânarea de botez, fiecare având semnificații menite să aducă o viața cât mai bună noului botezat.

Înainte de a spăla copilul, nașa îl va unge foarte bine cu uleiul de mir, pe tot corpul, inclusiv pe cap, în urechiușe și în guriță. Se spune că „pe unde nu dă nașa cu mir, intră boala”. Pe toată perioada băiței, nașul va trebui să țină lumânarea aprinsă.

După băiță, nașii îi urează sănătate copilului și îl încredințează părinților.

Părinții au hotărât că vor organiza botezul pe 21 mai, când sunt sărbătoriți Sfinții Constatin și Elena. În biserică vom fi opt persoane, conform regulilor actuale. Apoi vom merge acasă, unde vom sărbători într-un cerc foarte restrâns. Așteptăm cuminți primul somnic al fetiței proaspăt botezate, pentru ca apoi să îi facem și băița. O vom face în aceeași zi, deși băița se face, în mod normal a doua zi, fiind și numită „băița de a doua zi”. Noi alegem să o facem în aceeași zi pentru a limita contactul pe cât posibil.

Am dorit astfel să facem acest eveniment cât mai frumos pentru familia finilor noștri, fiind totuși atenți la sănătate. Mai ales pentru că toți avem copii mici, vrem să fie cât mai feriți de pericole. Cu toate acestea, suntem fericiți că putem fi împreună, sănătoși, într-o zi importantă pentru tot restul vieții ei, botezul finuței noastre, MARIA ELENA!