Anamaria Vasile

Cainelui ii era teama de scarile rulante

Stapanii acestui simpatic Golden Retriever si-au petrecut o dupa amiaza placuta intr-un mall si cum era de asteptat nici patrupedul lor nu a ratat aceasta iesire.

Totul a decurs normal pana cand cainele s-a vazut pus in fata unei situatii care nu ii placea absolut deloc, ci chiar il ingrozea.

Cum zona de restaurante se afla la un etaj inferior al mall-ului, utilizarea scarilor rulante reprezenta singura solutie pentru a ajunge la iesire.

Acesta era si lucrul care ii dadea cele mai multe batai de cap cainelui. Cum singur nu s-ar fi urcat pe scara rulanta, stapanul sau a gasit o solutie care a atras imediat toate privirile.

In ciuda dimensiunilor sale considerabile, barbatul si-a luat patrupedul in brate pentru a-l ajuta sa treaca peste acest obstacol.

De multe ori, ne întrebăm ce vrea să ne transmită câinele când acesta latră şi încercăm să apreciem după felul în care se manifestă ce vrea să exprime. Nu trebuie să uităm că la origine câinele este un animal social, care a trăit în haită, cu o organizare ierarhică strictă, care încă se păstrează şi în cadrul familiei din care face parte.

Pentru cei care nu pricep comportamentul câinilor şi modul lor de gândire, va fi greu să înțeleagă cum un Dog German, un câine de talie mare, este docil şi cuminte cu stăpânul, afectuos, chiar dacă acesta se poartă mai dur, iar cu ceilalți membrii ai familiei este mai rezervat sau chiar indiferent, chiar dacă este alintat de aceştia.

Pentru un câine există un singur stăpân, instinctul îi spune că şi în haita din care făcea parte în trecut era un singur lider căruia i se supuneau cei din haită, iar în afara liderului toți erau egali, așa cum sunt considerați ceilalți membri ai familiei, în afara stăpânului, şi față de care nu manifestă decât cel mult respect si nicidecum supunere.

Pentru câine, stăpânul, conducătorul haitei, este cel mai puternic, singurul judecător cu puteri depline în haită, singurul căruia i se va supune necondiționat.

Tocmai acest instinct social, de stabilire și respectare a ierarhiei îl face pe câine să accepte supremația omului.

Este recomandat ca atunci când adoptăm un câine, să ne impunem în fața acestuia prin tot ceea ce întreprindem şi să nu arătam niciun moment vreun semn de slăbiciune, deoarece câinele va specula orice pentru a prelua conducerea haitei, iar dacă aceste momente au existat, metodele de constrângere pentru a ne asculta nu vor mai avea niciun efect.

Este important când achiziționăm un câine să stabilim clar de la început cine este stăpânul, o persoană care să se poată impune în fața acestuia. Trebuie să ținem cont şi de personalitatea noastră când ne hotărâm să ne luăm un câine, dacă suntem o fire nervoasă, irascibilă, este bine să optăm pentru un câine calm, docil, cum este de exemplu Bulldogul şi nicidecum Dobermanul. Dacă ne gândim la un câine utilitar, cum sunt cei din rasele Dalmațian, Doberman, Schnauzer Uriaş, Boxer, Ciobanesc German, trebuie să avem în vedere că va necesita dresaj sau măcar o educație făcută de noi încă de când este mic.
Nu trebuie să uităm că un câine îşi va urma întotdeauna instinctele şi nu va respecta normele sociale impuse de oameni, norme pe care nu are capacitatea de a le înțelege, dar va respecta ierarhia haitei. În afară de instinctul de haită, un câine are si instinctul teritorialității, mai exact fiecare haită are un teritoriu pe care îl controlează şi îl apără.

Așa cum îşi apără haita, la fel îşi va apăra şi teritoriul, şi aşa se explică de ce de multe ori câinii atacă fără să avertizeze când cineva a pătruns pe teritoriul haitei.

De cele mai multe ori câinele avertizează înainte să atace un intrus, prin diferite metode precum mârâitul, arătatul dinților, lătratul şi, în final, muşcatul.

Vi0lența și promptitudinea cu care câinele va ataca, depind de mai mulți factori, dintre care amintesc agresivitatea înnăscută sau dobândită a câinelui respectiv, modul în care persoana intrusă procedează la abordarea lui, gradul de surprindere prin care a fost luat câinele de către prezumtivul agresor.

Oricare dintre aceste motive poate grăbi, întârzia sau anula atacul câinelui. În multe situații câinii percep intențiile rele ale oamenilor şi încearcă să îi intimideze, de aceea devin agresivi, dar folosesc această agresivitate ca o modalitate de a-şi arăta locul în familia-haită din care fac parte.

Apărarea teritoriului şi a stăpânului sunt alte cauze care pot provoaca un câine să aibă un comportament agresiv. Dacă un câine este supărat de o persoană la care nu poate ajunge să ii facă rău, agresivitatea sa se poate îndrepta către o alta din apropiere, la care poate ajunge.