Organismul uman contine circa 70% apa, ce se regaseste in sange, tesut muscular, organe si in sistemul osos.
Desi este necesar sa ne mentinem zilnic hidratati, trebuie sa stim ca atat consumul de apa in exces, cat si retentia de apa sunt fie semnele unei afectiuni serioase ce necesita consultul de specialitate, fie rezultatul unui stil de viata nesanatos si a unui regim alimentar dezechilibrat, ce se manifesta prin disconfortul la nivelul membrelor inferioare si ingreunarea procesului de scadere in greutate.
Iata care sunt posibilele cauze ale retentiei de apa si ce putem face pentru a elimina surplusul de apa din organism, conform webmd.com.
Cauze si simptome
1. Dieta alimentara
Dieta alimentara joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de apa din organism. Atunci cand sodiul se regaseste in exces in organism, corpul retine apa, iar primul responsabil pentru acest dezechilibru este regimul alimentar.
Sarea de masa este o sursa importanta de sodiu, insa multe alimente procesate – precum carnea, biscuitii, mancarurile la conserva, mancarea de tip fast-food, dar chiar si dulciurile si bauturile racoritoare – contin sare si ajung sa ne dauneze sanatatii intregului organism.
Pentru a ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu este indicat sa consumam alimente bogate in potasiu, precum bananele si spanacul, si sa bem mai multa apa.
2. Stilul de viata
Forta gravitationala face ca fluxul sangvin sa fie mai mic la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la cresterea presiunii sangelui. Stand prea mult in picioare provocam retentia de apa, iar la final de zi simtim picioarele si gleznele umflate.
In acest sens, solutia ideala este sa mentinem buna circulatie a sangelui facand miscare cel putin 30 de minute zilnic si masand zonele cu probleme.
3. Hormonii
Este normal ca pe durata unei luni femeile sa observe schimbari la nivelul retentiei de apa, in special in jurul perioadei menstruale, insa de obicei simptomele ce creeaza disconfort dispar odata cu trecerea ciclului.
In acest caz, suplimentele pe baza de magneziu ajuta la reducerea simptomelor premenstruale. In caz contrar, este recomandat sa cerem opinia medicului specialist, intrucat poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal.
4. Medicamentele
O serie de medicamente au ca efect secundar retentia de apa, printre care:
– medicamentele ce regleaza tensiunea arteriala
– medicamentele analgezice, precum ibuprofenul
– antidepresivele
– tratamentul sistemic medicamentos recomandat bolnavilor de cancer
5. Sanatatea cardiaca
O inima slaba nu reuseste sa pompeze sangele la fel de bine in intreg organismul, asa cum se intampla in cazul persoanelor sanatoase. Aceasta incapacitate determina umflarea membrelor inferioare si a abdomenului.
Simptomele insuficientei cardiace includ:
– slabiciune si oboseala
– ameteala
– ritm cardiac rapid
– respiratie superficiala
6. Insuficienta venoasa
Supapele din interiorul venelor de sange nu se inchid asa cum ar trebui, iar tot sange este pompat inapoi catre inima. Aceasta conditie duce la retentia de apa si umflarea picioarelor. Alte simptome includ:
– dureri la nivelul membrelor inferioare
– schimbarea culorii pielii
– iritatii ale pielii
– ulcere cutanate
7. Prezenta unor afectiuni ce necesita consultul de specialitate:
– Tromboza venoasa profunda: daca picioarele sunt umflate asimetric, atunci este posibil ca existe un cheag de sange, ce poate fi depistat prin prezenta durerii, caldura si roseata in zona cu pricina.
– Edemul pulmonar: persoanele cu insuficienta cardiaca cronica pot acumula lichid in interiorul plamanilor. Semnele acestei afectiuni includ dificultati de respiratie si tuse anormala.
– Preeclampsia: este normal ca femeile sa aiba picioarele umflate la finalul sarcinii, insa umflarea membrelor superioare si a fetei sunt semnele unei tensiuni arteriale anormale specifice preeclampsiei. Alte simptome includ durerile de cap, vederea incetosata, durerile adbominale.
Tratament
1. Adoptarea unei diete alimentare cu un aport de sare redus, ce se incadreaza in limita de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi.
2. Administrarea medicamentelor diuretice, care ajuta organismul sa elimine surplusul de sodiu prin urina.
3. Suspendarea picioarelor pe durata noptii, pentru a imbunatati circulatia sangelui la nivelul membrelor inferioare.
4. Purtarea ciorapilor compresivi medicinali, ce ajuta circulatia venoasa.
5. Exercitiile fizice efectuate cu regularitate, dar si mersul pe jos, imbunatatesc circulatia sangelui in intreg organismul.
6. Lipsa de vitamine B1, B5, B6 sunt asociate retentiei de apa. Suplimentarea dietei alimentare cu aceste vitamine ar putea ajuta la indepartarea disconfortului cauzat de retentia de apa.
7. Renuntarea la consumul excesiv de glucide rafinate si carbohidrati, ce sunt stocate de catre organism sub forma de glicogen la nivelul ficatului, cauzand retentia de apa.
8. Adaptarea dietei prin adaugarea de fructe si legume, intrucat acestea sunt o sursa importanta de potasiu ce ajuta la eliminarea excesului de sodiu si apa din organism.