Anamaria Vasile

Ce a făcut o româncă din străinătate după ce nu a fost lăsată să vorbească în limba română la locul de muncă: Vi se pare normal ce i-au făcut angajatorii?

Româncă din străinătate: Nu am voie să vorbesc limba română în benzinăria în care lucrez!

O româncă stabilită de mai bine de șase ani în Germania, Tamara Oprea, a postat recent un mesaj într-un grup de Facebook al românilor din Germania în care le împărtășește interauților faputul că se simte discriminată la locul de muncă.

Femeia spune că lucrează la o benzinărie dintr-un oraș din Germania, însă problemele au început după ce un client german s-ar fi simțit „ca în România” atunci când Tamara a servit un cetățean român cu care a vorbit în limba maternă.

După acest episod, clientul ar fi depus o plângere la responsabila de filiala, iar angajatorul i-ar fi interzis femeii să vorbească în limba română la locul de muncă.

Românca spune că este dispusă să meargă la un avocat și chiar să intenteze un proces împotriva șefilor și a lanțului de benzinării pentru care lucrează.

Citește mai jos mesajul complet al femeii:

„Angajatorul imi interzice sa vorbesc limba română in benzinăria in care lucrez. Un client german s-a simțit „ca in Romania” atunci când am servit un cetățean român și mi-am acordat dreptul de a vorbi in limba maternă.

A depus plângere si responsabilă de filiala mi-a interzis sa mai vorbesc românește cu romanii atunci când sunt si germani în benzinărie. Eu nu accept. I-am spus sa ma dea afara si sa scrie clar si mare motivul pe kundigung.

Am amenintat-o ca genul asta de abuzuri o vor aduce în fața unui judecător. Astept sa ii vad reacția si sunt pregatita sa merg la avocatl si sa incep un proces împotriva ei personal si implicit împotriva lanțului de benzinării la care lucrez.

Vi s-a intamplat ceva de genul asta vreodata?

Va multumesc „, a postat pe Facebook românca din Germania.

Postarea femeii nu a trecut neobservată, stârnind zeci de reacții. Apoi, femeia a ținut să facă noi precizări:

Să îmi respecte dreptul de a vorbi limba mea maternă cu românii mei

„Va multumesc pentru reactii. Eu nu prea ma împac cu supunerea. Locul de munca e bun dar nu sunt oloaga ca sa nu pot gasi altul. Mai ales că mai am unul. Unii vorbesc de integrare.

Pai daca nici eu nu m-am integrat după 6 ani de Germania si cu limba vorbită la nivel C1 nu mai stiu…

Integrare inseamna pentru mine sa respect țara în care ma aflu dar ca țara in care sunt si muncesc plătesc impozite etc. sa imi respecte dreptul de a vorbi limba mea maternă cu romanii mei.

Eu nu sufăr de studii superioare nu plesnesc pe nimeni cu diploma peste fata si nici germanca nu vrea sa ma prefac ca sunt.

Sincer nu imi aduce nici o cinste sa imi reneg sângele din vene. Nu vreau decât să mi se dea voie să vorbesc cu romanii pe românește ca sa nu pic in derizoriu si sa ma jignesc pe mine cand ma fac ca am uitat romana si o dau pe germana.

Mi se pare trist ca multi dintre voi ii dati dreptate sefei de filiala. Eu am depus o plângere împotriva ei la șeful mai mare ca nah… stim cu totii cum e cu șefii. Nu va certați ca eu am sa rezolv in felul meu.

Muncesc,respect si astept acelasi lucru din partea oamenilor din jurul meu. Sa fiti binecuvantati ! (E mai frumos decat „yoooo Tschuss”)”, a comentat Tamara Oprea.

Tu ce părere ai despre situația Tamarei Oprea? Scrie-ne opinia ta despre atitudinea angajatorului și cum crezi că ar trebui să procedeze femeia în această situație.

Ce spun internauții: Nu vă mai lăsați călcați în picioare
„ Pentru toți cei cu coloană vertebrală, vă rog eu frumos, de câte ori vi se pare că sunteți discriminați la locul de muncă, pe stradă, la coadă la ALDI, sunați un avocat!

Nu vă mai lăsați călcați în picioare, că aveți aceleași drepturi câștigate prin lupta de a intra în UE în 2007. Pe deasupra, le mai și sunteți superiori din toate punctele de vedere.

Nu sunteți în Germania, sunteți în Europa!!! Europa e a tuturor, nicidecum a lor!!! MULTĂ BAFTĂ!”, a scris Mihnea Mustata.

Este imposibil sa pierzi un proces, la Arbeitsgericht, in cazul in care te dau afara. Dar vei pleca de buna voie de acolo, cu fruntea sus.

Si vei gasi un loc de munca in alta parte. Spune-le de ce ai plecat de acolo, si 80% din patroni te vor angaja”, i-a transmis utilizatorul Facebook Edmund Fota.

Victor Vyky: Mie o singura data mi sa spus asta si iam spus sa invete romana daca nu ai convine

“Respect pentru românii cu demnitate.
Să fim uniți si să nu lăsăm demnitatea să moară!
„Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori.” — Jim Morrison”, a scris Avocat Danemarca-Dk.

„Noi de ce sa nu fim respectați ,dacă la locul de munca respecti cerințele angajatorului nu înțeleg de ce interzice limba maternă a angajatului”, este de parere Alina Stirciogeanu.

Scrie-ne și tu părerea ta!