Anamaria Vasile

Ce manca Ceausescu in noaptea de Revelion

Mesele familiei Ceausescu nu erau incarcate de mancaruri rafinate, cum poate am fi tentati a crede. Gusturile lui Nicolae Ceausescu erau orientate catre meniurile traditionale.

“Nici nu se compara rafinamentele culinare de acum cu asa-zisele rafinamente de la mesele Ceausestilor, chiar daca si ei ar fi avut acces, sa zicem, la fructe de mare. Dar nu le placeau”, povesteste fiica lui Marin Ceausescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), in volumul “Nu regret, nu ma jelesc, nu strig”.

Ei mancau mancaruri traditionale, sarmale, friptura, pui la ceaun, piftie, salata de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sarbatoare.

Daca lipseau era vai si-amar!” “Tanti Lenuta mai bea bauturi dulci, pentru femei, dar nu se imbata. Lui Nicolae Ceausescu ii mai placeau in special preparatele traditionale din peste: ciorba de peste, plachia si saramura.

Dar marea lui pasiune ramaneau sarmalele. De baut, se mai bea vin alb si tuica de pruna, fiarta si indulcita. Cam asta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversari sau la Revelion”, mai spune ea.

Meniul se intocmea de regula cu o seara inainte, bucatareasa pregatind mancare pentru 8-15 persoane.

Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belsug, fripturile la gratar si prazul umplut cu carne.

Cat despre cei doi caini, Corbul si Sarona, si acestia se puteau bucura de talentul de bucatareasa al Irinei Sava.

Daca dimineata mancau cremvrusti, la pranz puteau “servi” budinca de branza cu spaghete, legata cu zece oua, sau carne de vita cu zarzavat.

“Multi oameni chiar credeau atunci ca Ceausescu merita tot ceea ce este mai bun prin gospodarii: sunculite proaspat afumate, carnati condimentati, carne de porc, branzeturi si ii trimiteau pachete lui Ceausescu”, spune ea.

Unii, mai gospodari, trimiteau chiar si lemne de foc sau carbuni, toate, evident, verificate strict de catre Securitate.

Tot de domeniul alimentar amintesc si unele dintre cadourile pe care le-a primit Nicolae Ceausescu la diferite aniversari.

In 1978, zile intregi oamenii din diferite institutii s-au straduit sa creeze cele mai potrivite daruri, pe masura celor 60 de ani ai presedintelui, cum ar fi niste stiuleti din porumb cu totul si cu totul din aur.

Sau un borcan de zece kilograme umplut nu cu muraturi, ci cu… diamante sintetice, a mai zis ea.

Generalul Maior Marin Neagoe, in cartea “35 de ani. Umbra lui Ceausescu”, descrie reactia pe care a avut-o primul om al tarii atunci cand a primit darurile:

“Presedintele s-a incruntat si a tunat: Luati-le de aici chiar acum. Sa nu le mai vad. Nu sunt cadouri de ziua unui om. Sunt jafuri”.