Anamaria Vasile

Ce poate sa faca acest papagal dupa ce stapana ii adreseaza cuvintele cu-cu

Doar cei care au avut acasa un papagal vorbitor stiu cat de interesant este sa-ti petreci timpul cu ei. Unii ii invata proverbe, altii poezii, iar unora in schimb le place sa-si invete papagalii sa spuna bancuri si alte cuvinte nepotrivite!

Insa chiar si asa aceste pasari sunt foarte simpatice si este de o placere sa-ti petreci timpul cu ele. Priveste ce se intampla in acest clip video. Papagalii rostesc cu usurinta cuvinte scurte si ne imita voiosi. Cum putem insa sa ii invatam sa vorbeasca?

Zooland va prezinta cele mai frecvente intrebari legate de acest subiect:

1. Ritualurile sunt importante – Cand va treziti si intrati in camera unde se afla papagalul, nu ezitati sa-i urati si lui “buna dimineata!”. Repetati acest ritual zilnic si daca se poate aproximativ la aceeasi ora. Astfel, papagalul dvs. invata ca dimineata aceasta este formula de salut.

2. Imitarea prin observare – Papagalii sunt asemenea copiilor mici in varsta de aproximativ 2 ani si care sunt foarte curiosi sa afle cat mai multe, interesandu-se de mediul in care traiesc. Ei observa dupa care incearca sa imite cat mai bine ce aud.

Cu toate acestea, nu ajuta cu nimic, daca stati cateva ore in fata papagalului si repetati aceleasi cuvinte. El nu va stii ce inseamna, ce reprezinta aceste cuvinte si nu le va rosti decat atunci cand considera el ca suna interesant.

Important: Nu cresteti 2 specii diferite de papagali!

3. Poate pronunta un papagal toate cuvintele? Un papagal imita perfect orice fel de sunete, dar sunetul “s” il rosteste cu dificultate. Zgomotele de la soneria usii sau ale telefonului pana la redarea numelor sau propozitiile scurte formate din 2 – 3 cuvinte pot fi redate cu usurinta.

4. Papagalii fac greseli in vorbire? Da, aceste pasari vorbesc exact ca si cei pe care ii aude in jurul sau. Daca un membru al familiei vorbeste peltic, asa va vorbi si papagalul. Acelasi lucru se intampla si in cazul dialectelor.

5. Cat dureaza pana poate vorbi un papagal? Imediat dupa ce puiul este luat de langa parinti sau nu mai depinde de acestia, el inregistreaza orice fel de sunet si il poate reproduce ulterior. Daca ii face placere, acesta poate invata cuvinte in doar cateva ore.

6. Ce specii de papagali invata sa vorbeasca cel mai bine? Cel mai talentat “vorbitor” este dupa parerea expertilor papagalul gri ( Psittacus erithacus erithacus). Acesta traieste mult fata de alte animale de casa, astfel el putand imita si reda sunete chiar si pana la varsta de 50 ani! Dar si unele specii amazoniene si cativa papagali Kakadu imita foarte bine.

7. Cat costa un papagal vorbitor? Costurile unei astfel de pasari se ridica la 900 – 1500 Euro. Important: nu cumparati papagali direct din salbaticie. Sunt de recomandat cei care au avut un ingrijitor inainte. Papagalii trebuie crescuti intotdeauna in pereche, deci femela si mascul.