Anamaria Vasile

Ce se va întâmpla în organismul tău în momentul în care te vei îndrăgosti

A fi îndrăgostit este unul dintre cele mai mișto sentimente care există pe acest pământ – inima începe să-ți bată cu putere, simți un gol în stomac, îți piere orice poftă de mâncare, zâmbești fără motiv și ai o mega stare de bine. Nimeni și nimic nu te poate supăra și dacă ai mai găsi timp te-ai întreba – oare de ce nu poate fi așa mereu?

Mulți au fost cei care au încercat să explice acest sentiment nebun și încă încearcă, însă oamenii de știință, pragmatici din fire, au venit cu argumente solide pentru ca noi să înțelegem mai bine cum stă treaba cu ÎNDRĂGOSTEALA.

Atunci când ești îndrăgostit, reacțiile acestei stări nu se văd doar în creier, ci și în modul în care te comporți. Să ne înțelegem – când vine vorba de îndrăgosteală, există trei stadii diferite prin care treci și fiecare etapă are la bază un cocktail de hormoni care modifică modul în care gândești și te comporți. Hai să vedem despre ce e vorba mai exact:

Dorința

În această fază, obiectivul principal este foarte clar – vrei să creezi o legătură emoțională cu persoana aleasă. Testosteronul și estrogenul sunt hormonii care dețin puterea, iar efectele acestora sunt foarte pozitive pentru corpul tău – sistemul reproductiv se reglează, îți crește nivelul de energie.

Feromonii (știi tu, chimicalele alea fără odor produse de oameni și care sunt detectate de nasul altor oameni) joacă și ei un rol important în faza asta, deoarece ajută la inițierea dorinței.

Atracția

Abia aici e focul ăla mare – atunci când pasiunea romantică sau atracția intră în joc. Știi vorba aia cu „dragostea e oarbă”? Ei bine, fix în stadiul ăsta a fost zisă.

În acest punct ești îndrăgostit până peste cap, nu mai chef să mănânci sau să dormi, te gândești mereu la persoana de care-ți place (practic, nu te mai poți gândi la nimic altceva) și nici prin gând nu-ți trece să-i vezi vreun defect. Totul e ROZ.

E tare frumoasă faza asta și cred că ne rămâne cumva cea mai dragă din toate, deoarece aici vrem să cunoaștem mai bine persoana de lângă noi, stăm la discuții cu orele și totul pare captivant și interesant.

Știi cine face toate astea posibile? Adrenalina, dopamina și serotonina.

Adrenalina – atunci când ești la început de iubire se activează și nivelul de stres, motiv pentru care, atunci când dai nas în nas cu noua pasiune, începi să transpiri, inima îți bate cu putere și îți simți gura uscată. Fluturașii în stomac tot de aici vin.

Dopamina – hormonul care joacă un rol important în motivație, adicție, atenție și dorință. Atunci când este eliberat în corp, el produce un sentiment de fericire.

Fun fact – dopamina se eliberează în corp și ca un răspuns la zahăr sau cocaină, ambele fiind foarte addictive. Spre exemplu, antropologul Helen Fisher a scanat creierul mai multor cupluri de proaspăt îndrăgostiți și a observat cum nivelul acestora de dopamina era peste limită.

„Couples often show the signs of surging dopamine: increased energy, less need for sleep or food, focused attention and exquisite delight in smallest details of this novel relationship”, spune ea.

Serotonina – hormonul care încearcă să mențină un echilibru în corpul tău și se ocupă de starea pe care o ai, apetit, somn, memorie și dorința. Atunci când ești în stadiul atracției, serotonina din sânge scade, motiv pentru care nu-ți mai este somn.

Tot serotonina este vinovată și pentru faptul că în acest punct te gândești obsesiv la potențialul partener.

Atașamentul

Toate aceste stadii se leagă până la un punct. Spre exemplu, dacă atracția se menține și este simțită de ambii parteneri, atunci apare ultima fază a iubirii – atașamentul.

Dacă ai ajuns aici, atunci înseamnă că ai toate șansele să iubești. Nu e ușor, deoarece stadiul ăsta trebuie să fie îndeajuns de puternic, încât să treacă peste probleme.

Ellen Berscheid, cercetătoare la Universitatea din Minnesota, susține că relația va fi mai puternică în această fază, pe măsură ce ne idealizăm din ce în ce mai mult partenerul. Oh!

Hormonii care guvernează această fază sunt – oxitocina și vasopresina.

Oxitocina – un hormon super puternic, eliberat atât de femei, cât și de bărbați, în timpul orgasmului. Adâncește acest sentiment de atașament și-i face pe cei implicați în relație să se simtă mai apropiați unul de altul.

Vasopresina – acest hormon ajută la formarea de legături emoționale puternice.

Atașarea vine și cu un sentiment de calm, confort, uniune emoțională și dorința de a vă proteja unul pe celălalt. Faza asta nu există doar între iubiți, ci și între membrii familiei sau între prieteni.

Rezumat

Psihologii și-au spus cuvântul – durează între 90 de secunde și 4 minute să decizi dacă-ți place de cineva sau nu. Și stai liniștit, nu prea are legătură cu ce spune persoana de lângă tine – asta contează doar 7%. În rest, e vorba despre:

– 55% este limbajul corpului

– 38% este tonul și viteza vocii sale