Anamaria Vasile

Ce spune Nidia Moculescu despre problemele de sănătate ale tatălui său

Zilele trecute, Horia Moculescu (81 de ani) a fost surprins în timp ce se rezema de pereții unei clădiri

Nidia Moculescu este foarte tristă că tatăl ei, Horia Moculescu, are probleme de sănătate. Celebrul compozitor se deplasează cu greutate, după ce, în urmă cu zece ani, a trecut printr-o intervenție chirurgicală la picior. Din păcate, operația nu a fost una reușită.

Zilele trecute, Horia Moculescu (81 de ani) a fost surprins în timp ce se rezema de pereții unei clădiri. Fiica lui, Nidia, a dorit să menționeze pe Facebook: “În urma unei operații, suferite la laba piciorului stâng, care nu a fost una reușită, tata este mai obosit dar nu își arată vârsta, nici măcar acum, la 81 de ani. Îl țin eu ocupat, mai cu un concert la Milano, mai cu Revelioane. Am grijă de el și îl voi iubi și după ce ne va despărți.

Sper că acest moment dureros să fie unul îndepărtat. De exemplu, tata este acum în juriul de la Festivalul Amara, zâmbind! Același tată, același om, de 81 de ani! Sunt mândră că sunt fiica unuia dintre cei mai mari compozitori din Europa”.

După ce a apărut informația potrivit căreia Horia Moculescu se află într-o stare de sănătate extrem de fragilă, fiica lui a transmis un mesaj emoționant. Nidia Moculescu a oferit amănunte despre operația prin care a trecut celebrul compozitor, dar și cum încearcă să îi distragă atenția de la problemele pe care le are.

Nidia Moculescu, anunț trist după ce s-a aflat că tatăl eiare cu probleme grave de sănătate

La câteva ore după ce s-a aflat că talentatul compozitor are probleme serioase de sănătate, fiica lui a transmis un mesaj pe o rețea de socializare. În vârstă de 81 de ani, Horia Moculescu a fost supus unei intervenții chirurgicale la laba piciorului stâng, care nu a fost una reușită. Familia, în special, fiica lui, Nidia Moculescu, îi este alături artistului. Ea a mărturisit că îi distrage atenția de la problemele lui luându-l la evenimentele pe care le are. Mai mult, Horia Moculescu se află în juriul de la Festivalul Amara.

“Hey, lume! Va multumesc pentru toate urarile de bine, pentru tati. Intr-adevar, in urma unei operatii, suferite la laba piciorului stang, care nu a fost una reusita, tata este mai obosit, dar nu isi arata varsta, nici macar acum, la 81 de ani.

Dar il tin eu ocupat, mai cu un concert la Milano, mai cu Revelioane etc 🙂 Am grija de el si il voi iubi si dupa ce ne va desparti. Sper ca acest moment, sa fie unul indepartat. De exemplu, tata este acum, in juriul de la Festivalul Amara, zambind! 🙂 Acelasi tata, acelasi om, de 81 de ani! Mandra ca sunt fiica, unuia dintre cei mai mari compozitori din Europa.”, a scris fiica lui Horia Moculescu pe Facebook.

“Sănătate multă și putere!”, “La multi ani frumosi si sanatosi”, “Multa sanatate si tot respectul!”, “Multa sanatate domnului Moculescu si nu uita, ca si domnia sa este mandru sa fie tatal tau! <3 Te imbratisez, copil frumos si bun… si iti doresc sa fii sanatoasa, fericita si iubita!” sunt patru dintre mesajele venite din partea prietenilor virtuali.Nidia Moculescu este fiica lui Horia Moculescu din căsătoria cu Mariana Moculescu. Celebrul artist s-a născut pe 18 martie 1937 în Râmnicu Vâlcea. El este pianist, interpret vocal, compozitor, mediator și creator de programe TV din România. Cântărețul mai are un fiu: pe Ion Horia Moculescu.

Horia Moculescu se confruntă cu problemele de la picior de aproape 10 ani

Renumitul compozitor are această problemă de sănătate la piciorul stâng de foarte mulți ani. Deși s-a operat, durerile sale nu s-au ameliorat deloc.

„Tocmai datorită credinţei, deşi am trecut prin multe şi grele de-a lungul vieţii, unele chiar infernale, niciodată n-am fost tentat să mă salvez prin fapte blamabile: prin furt, prin delaţiune sau chiar prin lene. Cu toate că, de foarte multe ori, m-am acuzat c-am fost leneş, dar, de fiecare dată, au existat nişte circumstanţe care m-au grevat, deci n-a fost o lene deliberată.

Uite, inclusiv în prezent mi se întâmplă să mă acuz de lene. De exemplu, de vreo 9-10 ani, am o problemă la laba piciorului stâng. Am fost operat, dar nu s-a rezolvat nimic. Din pricina disconfortului, nu pot să mai dorm bine, iar asta îmi seacă toată energia. Mă descopăr, în multe zile, lâncezind aşa, pe o bergeră, cu piciorul întins, conform recomandării medicilor – da’ atât stau cu el întins, de-o să-mi rămână definitiv drept!

Cu toate astea, încerc, în continuare, să-mi duc viaţa dincolo de lenea impusă de circumstanţe. De pildă, m-am păstrat şi azi un om foarte gospodar. În sensul că pun lucrurile în maşina de spălat – de călcat se ocupă însă menajera -, gătesc, spăl vasele imediat, şi când gătesc, şi când mă­nânc… Un om cu-adevărat leneş, în situa­ţia mea, s-ar complăcea, lăsând în urma lui un munte de vase”, a declarat Horia Moculescu într-un interviu acordat Formula As.

Din partea mamei (Nidia Copetti), Moculescu este de origine italiană, iar din partea tatălui (Nicolae Moculescu, fost ofițer în armata română interbelică) este de origine română. Talent muzical precoce, învață autodidact acordeonul la vârsta de șase ani. Rămâne orfan de mamă în anul 1948.

Urmează cursurile medii la Turda, la Liceul de Băieți (azi Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda), pe care le absolvă în anul 1954. Aici se remarcă prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică ușoară la pian și la acordeon. Din cauza așa-zisei „origini sociale nesănătoase” din timpul regimului comunist, nu a fost admis la Conservatorul din București. Se înscrie la Facultatea de Mine din Petroșani, unde își pune în evidență talentul de interpret muzical în cadrul orchestrei facultății.

În continuare, se dedică exclusiv muzicii, activând ca pianist în localuri de bun renume din București și de pe litoralul Mării Negre. În această perioadă începe să compună melodii de muzică ușoară. Piesa lui de debut a fost De-ai fi tu salcie la mal.

A fost căsătorit de patru ori și a avut 2 copii: Ion Horia, cu penultima soție Ana-Maria (Ionuț, n. 1977 la București – d. 2008 la Berlin, la vârsta de 31 de ani) și Nidia, cu ultima soție Mariana (n. 1990 la București).