Anamaria Vasile

Ce suma de bani primesc de la stat in acest timp

Parintii care adopta un copil isi pot lua un an concediu, potrivit unei legi care a fost votata miercuri de Camera Deputatilor. Mama sau tatal vor putea sa beneficieze de 12 luni de concediu pentru acomodarea minorului in noua sa familie.
In plus, parintele care solicita acest concediu va primi si o indemnizatie. Proiectul de modificare a Legii Adoptiei injumatateste si termenele preluarii unui copil.
Dupa ce l-a adoptat pe Ionut, Tasica a reusit sa-si ia liber de la munca doar o luna. Un timp mult prea scurt pentru ca relatia lor sa se sudeze si noul membru al familiei sa se integreze complet.
Tasica Teaca, mama adoptiva: „Era nevoie sa ne acomodam, sa ne obisnuim cu casa… Erau necesare mai multe luni de stat acasa.”
Multi parinti care au adoptat copii s-au plans ca au fost obligati de imprejurari sa se intoarca la serviciu mult prea repede.
Simona Czudar, mama adoptiva: „Era speriata, foarte speriata: ‘mama, nu pleca, nu ma lasa’… O temere reala de parasire.”
Gabriela Coman, presedinte ANPDCA: „E nevoie de o astfel de perioada, pentru ca de multe ori acesti copii pot veni cu intarzieri in dezvoltare, lipsa de atasament, o necunoastere a familiei respective.”
Modificata astfel, legea ii da dreptul parintelui sa stea un an acasa si sa primeasca si o indemnizatie lunara.
In cateva luni, cand aceasta lege va intra in vigoare, toti parintii care adopta un minor mai mare de doi ani vor primi o indemnizatie de 1.700 de lei in fiecare luna. Cei care adopta un copil mai mic de doi ani vor primi doar acea indemnizatie de crestere a copilului. In prezent, in Romania sunt aproape 1.800 de familii care asteapta sa adopte un copil.
Proiectul de modificare a legii reduce termenele si simplifica si procedura adoptiei. In plus, atestatului de familie adoptatoare i se prelungeste valabilitatea de la 1 an la 2 ani.
Gabriela Coman, presedinte ANPDCA: „Se scurteaza o parte din termene, se flexibilizeaza procesul, ceea ce va conduce la un numar mai mare de adoptii, speram noi. Pana acum, dura un an, un an si jumatate si noi credem ca se va reduce la jumatate aceasta perioada.”
In Romania, avem sunt acum aproape 3.500 de copii care asteapta sa faca parte dintr-o familie. Legea intra la promulgare si se va aplica la 120 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Comentează