Anamaria Vasile

Ce urăsc bărbații la o femeie cel mai mult

Dupa discutia cu fostul sot am aflat ca indiferent ce facea acesta nu era bine. Aceasta refuza sa aiba o relatie cu familia socrilor si daca o avea vorbea urat si-i jignea pe toti. Copilul nu avea voie sa mearga la socrii. De fiecare data cand venea acasa sotul era intampinat de reprosuri si critici: „unde ai stat atata?” „de ce nu ai luat medicamentul X? Tu nu gandesti?” „nu esti bun de nimic. M-am saturat. Vreau sa divortam.” Cu o anumita ocazie i-a aruncat banii pe jos si l-a intrebat: „astia sunt bani?”

Ulterior, cand i-am explicat ca lucrurile nu s-au intamplat dintrodata si ca critica si cicaleala persistenta conduce la saturatie si dorinta de a evada, ma intreba la fiecare sedinta: „Ce am gresit asa tare? Ca il criticam? Si ce? Nu mergeam cu alti barbati.

5 efecte ale criticii
Nimic nu distruge mai sigur o relatie decat critica, cicaleala si sarcasmul. Sarcasmul este varianta voalata a criticii. Efectul pe termen lung este devastator.

1. Critica arata lipsa de respect fata de partener. Cand iti critici partenerul acesta intelege ca nu-l respecti si nu-l accepti ca persoana. De asemenea, acesta intelege ca nu crezi ca este capabil sa faca lucrurile pentru care il critici si ca, implicit, este prost sau lipsit de bun simt.

2. Critica il face pe partener sa se simta nesimnificativ sau prost. Majoritatea oamenilor sunt vulnerabili cand sunt criticati. Acestia se simt incapabili sa faca lucrurile bine. De asemenea, acestia vor inceta sa mai faca lucrurile pentru care sunt criticati. Daca iti critici partenerul pentru ca ti-a cumparat painea X in loc de painea Y, asteapta-te sa-ti spuna in orice moment ca nu a fost paine de loc la magazin sau sa te duci sa iti iei de care vrei.

3. Critica conduce la certuri. Critica creeaza tensiune intre parteneri. Partenerul va dori sa reactioneze, sa se apere. Tu vei continua sa faci presiune ca acesta sa isi recunoasca greseala. Acest tip de argumente lasa rani adanci. Partenerul va incepe sa creada ca este incapabil sa iti faca pe plac si cel mai grav ca nu este bun de nimic. Aceste sentimente de inadaptabilitate conduc la resentimente. Iar resentimentele conduc la pierdearea oricarui respect si sentiment de iubire fata de tine.

4. Critica duce la pierderea respectului celorlati fata de tine. Indiferent cata dreptate crezi ca ai, atunci cand iti critici partenerul si pe ceilalti, ceilalti isi vor pierde respectul fata de tine. Oamenii nu apreciaza femeile care isi dau cu caramida in piept cata dreptate au ele si cat de gresit e partenerul, ci atitudinea acestora. Ce e mai frumos decat o femeie intelegatoare si impaciuitoare? In plus, indiferent de ce se intampla acasa la tine, ceillati vor tinde sa-i acorde circumstante atenuante partenerului datorita „gurii tale rele”.

5. Critica scoate la iveala adevaratul tau caracter. Critica spune mai multe despre tine decat despre partener. Critica te roade pe dinauntru. Atunci cand critici nu poti sa nu si urasti. Iar ura, iti face rau tie. De fiecare data cand suntem nemultumite, corpul nostru secreta substante care efectiv ne imbolnavesc corpul. Pe langa ca ne imbolnavim corpul ne stricam si relatiile cu cei din jur. De ce? Este imposibil sa iti critici partenerul si sa nu o faci si cu altii! Iar barfirea si critica celorlati este un alt lucru pe care barbatii il suporta cu greu la femei. Astfel, atunci cand il critici, devine evident pentru acesta ca de fapt nu il placi si incepe sa se gandeasca la alte variante: o alta relatie sau despartirea.