Probabil dumneavoastră deja luați anumite suplimente de vitamine și minerale și vă întrebați dacă cu adevărat sunt utile, dacă doctorii dezaprobă acest lucru și dacă luați cantitatea de vitamine necesară sau poate luați ceva ce vă este inutil.
Studiile efectuate au rezultate diferite, așa că și doctorii au păreri împărțite. Cel mai important lucru de reținut este că fiecare vârstă aduce anumite schimbări în viața noastră.
Atunci când alimentația noastră este haotică și nu reușim să-i oferim organismului nostru toată gama de vitamine naturale, în autor ne vin suplimentele.
Așadar, de ce fel de suplimente avem nevoie?
Unele femei recurg la varianta cea mai simplă – iau un supliment care conține o varietate de vitamine și minerale. Trebuie să știți însă că aceasta nu este întotdeauna cea mai potrivită soluție. Iată și explicația – unele suplimente complexe conțin cantități ridicol de mici de anumite minerale, iar altele pot fi în cantități foarte mari, dar absolut inutile pentru organism.
De exemplu, numeroase multivitamine furnizează cantități crescute de vitamina A. Dacă sunteți însărcinată sau aveți probleme hepatice, acest aspect poate constitui o problemă, deoarece doze mai mari de 10.000 UI de vitamina A cresc riscul de malformații congenitale sau leziuni hepatice.
Zincul este un alt mineral care poate crea probleme dacă este luat în cantități mai mari. De exemplu, luat în doze de 25 de miligrame și mai mult, acesta poate afecta capacitatea de absorbție a cuprului.
În plus, uneori producătorii de minerale încearcă să impresioneze cumpărătorul prin indicarea fiecărui nutrient imaginabil, chiar a celor despre care specialiștii nu au certitudinea că sunt necesari. Când citiți eticheta unui supliment și găsiți nichel, staniu sau siliciu, cel mai probabil riscați să dați bani pentru ceva de care corpul dumneavoastră nu are nevoie.
Probabil, agerea unor suplimente este extrem de complicată din cauza ofertelor mult prea impunătoare. Iată câteva vitamine absolut recomandate și necesare pentru femei:
Vitamina C
Doza zilnică recomandată este între 100 și 500 de miligrame. Un antioxidant puternic, vitamina C poate preveni depunerea colesterolului la nivel arterial. De asemenea, crește nivelul de lipoproteine cu densitate mare (HDL – colesterol bun), ameliorează tensiunea arterială și stimulează absorbția fierului în organism.
Un studiu efectuat pe 11 000 de persoane a evidențiat că mortalitatea din diferite cauze era mai mică la cei care luau până la 300 de miligrame de vitamina C zilnic.
Suplimentele de vitamina C par să fie utile și pentru persoanele cu hipertensiune arterială ușoară sau moderată, deoarece reduce tensiunea. Persoanele care au hipertensiune trebuie să ia în continuare și medicația obișnuită.
Trebuie să menționăm și anumite riscuri ale vitaminei C, chiar dacă este vorba despre un singur studiu care le-a evidențiat. Astfel, un studiu al Asociației Americane de Cardiologie a scos la iveală că persoanele care luau câte 500 de miligrame de vitamina C erau mai predispuse să dezvolte ateroscleroză, ceea ce duce la rândul său la boli de inimă.
Totuși, este vorba despre un singur studiu. Dacă decideți să luați vitamina C, țineți cont de sfaturile specialiștilor și nu întreceți norma zilnică admisibilă.
Vitamina E
Căutați suplimente individuale care furnizează cantități între 100 și 400 UI. Vitamina E este importantă în special pentru femeile care au ajuns la menopauză, când riscul de a dezvolta boli de inimă crește dramatic.
Vitamina E ajută la prevenire oxidării sau lezării de către radicalii liberi a colesterolului de la nivelul arterelor, proces care determină o aderență mai mare și acestuia la peretele arterial și crește riscul de boli cardiace.
Formele naturale de vitamina E sunt ușor absorbite de către organism, dar tind să fie mult mai scumpe decât formele sintetice.
ATENȚIE! Dacă luați un tratament cu medicație anticoagulantă, chiar și aceeași aspirină, discutați în prealabil cu medicul. Vitamina E inhibă capacitatea de coagulare a sângelui, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele care iau acest tip de preparate.