Tot mai multe persoane apelează la intervenții pentru a-și îndepărta alunițele, nu numai din motive medicale, ci și estetice. O persoană are, în medie, 30-40 de alunițe pe tot corpul, însă în unele cazuri numărul acestora poate ajunge și la 600.
Dacă unele vedete, precum Marilyn Monroe, Cindy Crawford, Angelina Jolie sau Madonna au devenit faimoase și datorită alunițelor care le ofereau un plus de frumusețe, majoritatea persoanelor vor să scape de aceste semne de pe corp.
Potrivit BBC, numărul britanicilor care vor să își îndepărteze chirurgical alunițele a crescut cu 127% numai în ultimul an. Medicii recomandă însă îndepărtarea alunițelor doar când acestea au potențialul de a deveni periculoase și de a ne pune sănătatea în primejdie. Iată cum recunoști o aluniță cu potențial periculos:
Forma și culoarea, cele mai importante detalii
Cel mai important detaliu care semnalează o aluniță periculoasă este reprezentat de schimbările în forma, dimensiunea sau culoarea acesteia. Cancerul de piele poate fi identificat prin intermediul acestor schimbări.
Dacă citești despre cum arată cancerul de piele vei descoperi informații prețioase despre zonele în care apare cel mai des, vei observa că multe imagini prezintă alunițe modificate în melanoame periculoase și vei învăța să identifici rapid orice schimbare.
După cum ai citit, melanoamele apar mai des în cazul persoanelor care se expun la raze ultraviolete fără niciun fel de protecție, la orele când soarele bate mai puternic.
O aluniță care își modifică forma și devine mai închisă la culoare dă semne că evoluează. Chiar și o singură aluniță poate fi un semn timpuriu al cancerului de piele, așa că este important să mergi la dermatolog imediat cum observi chiar și cea mai mică schimbare în aspectul aluniței.
O aluniță periculoasă nu este delimitată foarte clar, are marginile neregulate și ușor șterse. Culoarea ei nu este uniformă și prezintă diverse nuanțe de maro sau negru, uneori cu pete roz, roșii, albe sau albastre.
Diametrul aluniței, periculos când crește
O aluniță periculoasă este aceea mai mare de 6 milimetri, deși există cazuri de apariție a melanomului și la persoane cu alunițe mai mici de atât. Dacă observi că o aluniță a început să se extindă, acesta poate fi un alt semn că este timpul să mergi la un control.
Nu ignora niciodată modificările în volum ale unei alunițe, în special dacă aceasta devine mai mare decât guma de șters a unui creion, recomandă dermatologii.
Alunițele asimetrice trebuie ținute sub supraveghere
Când un semn din naștere sau o aluniță mai recentă nu au simetrie sau prezintă o suprafață ieșită în relief, acestea pot fi indicii ale unui cancer de piele.
În România, cancerele de piele sunt depistate mai ales la persoanele cu vârste peste 60 de ani, care nu au folosit creme cu factor de protecție în tinerețe. Mai expuse sunt și persoanele cu pielea deschisă la culoare, însă intervine aici și moștenirea genetică.
De asemenea, trebuie să știi că până la 90% din toate cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la ultraviolete. Asta înseamnă că persoanele care frecventează solarul sau cele care petrec foarte mult timp în soare, fără protecție adecvată, au șanse crescute de a se confrunta cu această boală.
Ce este mai îngrijorător este faptul că, nedescoperit la timp, melanomul care formează metastaze este una dintre cele mai agresive forme de cancer, motiv pentru care medicii insistă asupra importanței controalelor periodice, a evitării bronzatului la solar, dar și a expunerii prelungite la soare, în special la orele amiezii.