Anamaria Vasile

Cele mai importante evenimente care au marcat istoria Europei

Istoria europeană este marcată de multe evenimente majore care au format lumea modernă. Influența și puterea anumitor state au lărgit continentul mult, atingând fiecare colț al planetei. Toate aceste evenimente au influențat lumea de azi și au adus cu sine o formă de idealism care rămâne valabilă și în prezent. Iată care sunt câteva dintre acestea:

1. Renașterea – o mișcare culturală și socio-politică a secolelor XV și XVI care a pus accentul pe redescoperirea scriiturilor și gândirii din antichitatea clasică. Această mișcare a început de-a lungul a mai multor secole, dar a ieșit în evidență atunci când clasele și structurile politice ale Europei medievale au început să cadă.

Renașterea a început în Italia, dar a cuprins, încetul cu încetul, întreaga Europă. A fost vremea lui Leonardo da Vinci, Michelangelo și a lui Raphael, atunci când s-au văzut schimbări în gândire, știință și artă, dar și în ceea ce privește explorarea lumii. În adevăratul sens, Renașterea a fost redescoperirea culturală care a atins continentul.

2. Iluminismul – această mișcare a fost numită în multe moduri, dar, în sensul larg a fost o schimbare filozofică, intelectuală și culturală din secolele XVII și XVIII. A avut ca scop eliberarea doctrinelor și a superstițiilor prin gând, rațiune, logică și critică. Logica a ieșit la suprafață prin această mișcare prin observații empirice și prin examinarea vieții într-un mod care se axa pe adevărul din spatele societății umane, dar și a Universului. Perioada a fost marcată de filosofi ca Hobbes, Locke și Voltaire.

3. Revoluția industrială – a doua jumătate a secolului XVIII a văzut multe schimbări științifice și tehnologice care avea să schimbe lumea într-un mod radical. Prima revoluție industrială a început în jurul anului 1760 și s-a terminat în anii 1840. În timpul acestei perioade, mecanismele și fabricile au alterat natura societății și a economiei. Mai mult, urbanizarea și industrializarea au dat o altă formă peisajului mental și fizic.

A fost vremea cărbunilor și a fierului, elemente care au luat cu asalt industriile și au deschis sistemele de producere moderne în masă. A fost martora introducerii puterii aburilor care au revoluționat mijloacele de transport și a codus la o schimbare majoră a vieții, dar și la dezvoltarea lumii.

4. Moartea neagră – epidemia din secolul XIV, cunoscută ca și Moartea neagră, sau ciuma neagră sau bubonică, a devenit unul dintre cele mai infame evenimente din istoria Europei și a Asiei. Ciuma a ucis între 30-60% dintre întreaga populație a Europei, adică între 75 și 200 de milioane de vieți. Creșterea populației nu a luat reluat un puls normal decât un secol mai târziu, iar populația lumii nu s-a recuperat complet până în secolul XVII. Răsturnările profunde religioase, sociale și econimice care au rezultat în urma ciumei negre au fost permanente.

Moartea atâtor oameni a cauzat lipsa extemă a mânei de lucru, ceea ce însemna că oamenii de rând puteau cere un salariu mai mare și să aleagă pentru cine muncesc. Proprietarii de pământ au fost forțați să facă oferte speciale muncitorilor, ceea ce a însemnat că prosperitatea epocii de aur a dispărut. Mai târziu, atunci când aceștia au vrut să se întoarcă la vechile obiceiuri, s-au lovit de revoltele țăranilor. Ciuma neagră a ajutat la despărțirea absolută a autorității Bisericii Catolice.

5. Revoluția bolșevică – similară cu Revoluția franceză, evenimentul din octombrie 1917 a avut loc în Rusia pentru a îndepărta autocrația monarhiei, a țarului rus. Într-un singur an au existat două revoluții: una în februarie, cea în care Țarul a fost înlocuit și s-a format un guvern provizoriu, și una în octombrie, cea în care s-a înlocuit guvernul provizoriu cu unul comunist. Această revoluție a fost proeminentă, a avut un impact major asupra Rusiei și a întregii lumi timp de multe decade mai târziu. Rusia a devenit un stat Marxist, avându-l pe Lenin ca lider.