Anamaria Vasile

Chiar si dupa nastere, o parte din copilul tau ramane in tine. E demonstrat stiintific – microchimerismul fetal

Se spune ca atunci cand devii mama iti porti copilul in inima pentru totdeauna. Daca pana acum ne gandeam ca e doar o exprimare metaforica, oamenii de stiinta au dovedit ca e la propriu. Din punct de vedere biologic, material genetic din copilasul purtat in burta ramane in corpul mamei ani buni dupa nastere.

Transferul de celule catre corpul mamei se numeste microchimerism fetal sau feto-matern. Cu alte cuvinte, este o amprenta pe care bebelusul o lasa „amintire” locului in care si-a petrecut 9 luni. Magia acestor celule, ramasite, pe care bebelusul ti le daruieste este ca ele nu raman in uter, ci migreaza catre alte organe.

Nu e cazul sa te sperii. Aceasta miscare celulara aduce beneficii considerabile mamei prin revigorarea celulelor locurilor in care se instaleaza.

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au fost cei care au facut public termenul de microchimerism in anii ’70, insa ulterior au existat si alti oameni de stiinta care au extins studiul relevand faptul ca in corpul unei mame cu mai multi copii, se regasesc celule care au apartinut fiecarui fat.

Potrivit cercetatoarei Amy Boddy, motivul pentru care celulele migreaza din corpul fatului in cel al mamei e acela de a asigura sustinerea bebelusului dupa nastere prin lactatie si afectiune. Este un fel de „polita de asigurare” ca mama va continua sa-si hraneasca puiul si sa aiba grija de el si dupa nastere.

Cu alte cuvinte, fatul ii transmite aceste celule mamei pentru a se asigura ca-l va proteja si dupa nastere.

Potrivit aceleiasi cercetatoare, exista echipe de oameni de stiinta care incearca sa-si dea seama cum aceste celule fetale pot trai in corpul mamei zeci de ani dupa sarcina. Un raspuns la aceasta intrebare ar putea deschide noi orizonturi in ceea ce priveste transplantul de organe sau tratarea bolilor autoimune.

Exista si studii care sugereaza ca celulele fetale, asemenatoare cu celulele stem, pot contribui la vindecarea ranilor mamei si ca o pot proteja impotriva Alzheimer-ului.