Anamaria Vasile

Cum am organizat nunta noastră. Sfaturi pentru viitoarele mirese

Bună, dragile mele! Am primit pe Instagram o mulțime de mesaje și întrebări despre cum am organizat nunta, după ce am postat o poză de la eveniment, de acum 7 ani 🙂

Ne-am căsătorit destul de tineri, dar dupa ce aveam deja 6 ani de relație și am simțit că, pur și simplu, a venit momentul. Aș vrea să spun, încă de la început, ceva pentru cei care tot amână nunta, având deja câțiva ani de când sunt împreună. Am auzit multe păreri cum că nunta este doar o formalitate sau că ce rost mai are să o facă un cuplu care deja locuiește împreună de mulți ani. Pentru noi însă, nunta chiar a reprezentat un nou început, deja, v-am zis, oricum eram împreună de multă vreme. Totuși, după nuntă, pentru noi, totul ne-a mers mult mai bine, am realizat tot ce ne-am propus, am rămas însărcinată la o lună după nuntă, citiți povestea aici, am dat dizertația, profesional a venit totul de la sine, ne-am cumpărat căsuța noastră. De aceea, consider că nunta reprezintă un moment foarte important pentru orice cuplu!

Noi am făcut nunta în 2013 și vreau să vă spun că se vede clar că „s-au schimbat vremurile” în acești 7 ani. Sunt multe lucruri pe care, astăzi, nu le-aș mai face sau le-aș schimba complet. M-am schimbat și eu, este adevărat!

În ziua respectivă, nunta noastră a fost perfectă și memorabilă și ne-am bucurat foarte mult că suntem, în sfârșit, soț și soție. Însă până să ajungem la ziua nunții, despre care vă voi povești într-un alt articol, să vă spun cum am pregtătit efectiv evenimentul.

După cum ziceam, în 2013, industria nunților nu era chiar atât de dezvoltată ca astăzi, mai ales că acum găsești toate informațiile și chiar poți comanda multe lucruri online. Noi am umblat în zeci de magazine, la târguri de nunți și am întrebat în stânga și în dreapta până am ales tot ce ne trebuia pentru a organiza cum visam noi.

Am început pregătirile pentru nuntă cu un an înainte de data stabilită. Data am fixat-o în momentul în care am găsit un restaurant care să întrunească termenii și condițiile noastre. Dacă nu ați mai organizat o nuntă, botez sau un eveniment de acest tip, poate că zâmbiți, gândindu-vă cum poate fi atât de greu să alegi un restaurant.

În primul rând vreau să vă spun că noi am dorit să facem totul singuri, nu am vrut bani din altă parte, așa că, deși eram tineri și la început de drum, am avut curaj să ne împrumăm, chiar, pentru a plăti avansul la restaurant. Deci este clar că trebuia să alegem un local pentru bugetul nostru. Apoi, nu puteam alege un restaurant îndepărtat de familiile noastre, căci doream ca invitații să ajungă ușor la locație. Și, nu în ultimul rând, evident că trebuia să ne și placă restaurantul.

Când, în sfârșit, am găsit ceva care s-a potrivit cu aceste nevoi ale noastre, am ales exact data și am început celelalte pregătiri.

Din exterior pare ușor, că doar știi ce vă place vouă, cuplului de viitor miri, știi tu ca mireasă cam ce îți dorești. Dar… știți cum se zice, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.

A trebuit să decid ce temă să aibă nunta, ce culori să asortez la această temă, ce aranjamente vor fi pe masă, cine se ocupă de muzică și poze, ce vor purta domnișoarele de onoare și, mai ales… ce voi purta eu.

Acum parcă mă și amuz când îmi amintesc prin câte peripeții am trecut în acel an de pregătiri. Dar atunci nu eram deloc amuzată când vedeam că nimic nu iese cum visam eu.

De exemplu, doream o biserică fără scări, din anumite considerente. Am tot căutat, ne-am tot gândit și răzgândit, iar până la urmă.. o biserică ce avea chiar multe trepte a fost 🙂 Ne-a plăcut preotul de acolo și, după cum se zice, omul sfințește locul. Am avut chiar o slujbă de cununie foarte frumoasă.

Apoi, am ales tematica: soț și soție. Vă spun, atunci nu erau așa multe opțiuni ca acum, să faci orice nebunie la nunți. Erau câteva teme simple, pe care toată lumea le aborda. Așa că și la culori am mers cu Ivoire și Burgundy.

Pentru ca aranjamentele de nuntă să iasă cum ne doream noi cu flori și lumânări, a trebuit să le cumpărăm din mai multe locuri și să ni le monteze cineva, pentru a fi cum ne imaginăm noi. Decorul tău de nuntă la un click distanță? Nu și în 2013 🙂

Apoi rochia mea… Ei bine, nici rochia mea nu a fost tocmai cea la care mă așteptam inițial. Ba chiar a fost fix cea pe care am zis că nu o voi lua în ruptul capului! Îmi doream neapărat o rochie albă, fără alte culori. Însă am tot căutat, la târguri de nunți, în magazine, iar singurul model care mi-a rămas, cu adevărat în suflet, avea o fundiță roz prinsă în talie. Am tot așteptat și m-am gândit, însă timpul mă presa și am luat o decizie: o aleg, pentru că îmi place. Nu am regretat.

Ce am regretat totuși?

Nu le-aș numi regrete, ci mai degrabă sfaturi pentru viitoarele mirese, din experiența mea și de mireasă din 2013, dar și de nașă și invitată la o mulțime de nunți.

1. Este foarte importantă muzica. Dacă aș face din nou nuntă, aș pune mult mai mult accent pe muzică, pentru ca ea distrează, până la urmă, invitații. De asemenea, dansul mirilor a fost foarte important pentru noi! În ziua nunții și am fost foarte emoționanți și stresați, iar dansul mirilor ne-a ajutat să ne relaxăm și să putem să ne simțim bine! Noi am luat și lecții, pentru a pregăti o coregrafie, la școala Stop and Dance. Dansul mirilor nu a fost un vals clasic, ci am avut un colaj muzical, cu muzică pop, modernă, iar în coregrafie au fost implicați și nașii. A fost unul dintre momentele memorabile de la nuntă. Nu aș schimba cu nimic acele clipe.

Să vă povestesc și ceva amuzant legat de coregrafia noastră. La ultima repetiție, am avut un blank total, nu am reușit deloc să mai facem dansul și eram pe punctul de a renunța la el. Ne era teamă că nu ne vom mai aminti nimic și nu vom reuși să facem pașii corecți la nuntă. Însă… când a venit momentul, totul a mers excepțional, a ieșit o coregrafie foarte frumoasă, care ne-a ieșit mai bine decât la toate repetițiile!

2. Este nunta voastră! Toate viitoarele mirese trebuie să țină minte asta! Sigur, este un eveniment la care vrem să se bucure familie, prieteni, cunoscuți, însă există anumite tradiții sau obiceiuri care, din punctul meu de vedere, ar trebui respectate doar dacă mirele sau mireasa vor să le facă. De multe ori, tinerii nu mai vor să facă toate lucrurile ce se făceau în trecut la nunți, iar asta este perfect normal! Lumea se schimbă!

3. Nu uitați de fotograf și cameraman! Și vă spun asta pentru că una dintre cele mai amuzante amintiri din ziua nunții este momentul în care eu am decis… că nu mă mai mărit, până când nu vine cameramanul. Să vă explic: eram în fața stării civile, cu 10 minute înainte de programare, când ne amintim că noi, de fapt, nu avem cameraman!!! Soțul meu uitase să îl sune, așa că s-a confruntat cu o viitoare soție pliiiină de nervi, care spunea că dacă nu îi aduce cameramanul, ea nu mai face nunta. În mod clar, am făcut-o, dar doar pentru că a venit cameramanul într-un sfârșit 🙂

Fotografie de la starea civilă
Fotografie de la starea civilă

4. Nu aveți nevoie de mulți bani. Am auzit multe cazuri în care cuplurile amână nunta pentru că nu au destui bani. Nici noi nu aveam și am vrut să fim pe cont propriu, dar totuși am reușit! V-am spus, am făcut împrumut pentru avans, am luat decizii în legătură cu bugetul, am și făcut noi unele lucruri, pentru a ne încadra, dar am avut parte de nunta mult dorită! De exemplu, de candy bar, ne-am ocupat noi, cumpărând și împrumutând cele necesare pentru a amenaja cât mai frumos.

5. Bucurați-vă de fiecare moment! Chiar și în lunile în care pregătiți nunta, încercați să vă bucurați de fiecare pas pe care îl faceți spre viața voastră de familie. Poate că pare complicat să organizezi totul, este, cu adevărat, obositor și uneori stresant, dar este ceva ce faci o dată în viață (dacă ești norocos) și de care îți vei aminti mereu!