Anamaria Vasile

Cum sa citesc? Vrei sa distrugem planeta, sa facem celulita?

Cărțile îți deschid sufletul. Te fac să te cutremuri de uimire, te intrigă, te întorc pe față și pe dos, te fac să plângi, dar cel mai important, tot ele te fac sa râzi atunci când ești supărat sau indispus.

Mi-am găsit refugiul în cărți în multe momente dificile din viața mea. Uneori nu chiar cea mai bună soluție, dar nu am regretat-o niciodată. Așadar, pentru toate acele dăți în care ai nevoie să râzi copios și nu e nimeni prin preajmă să-ți spună o glumă buna, iata 5 cărți amuzante care te vor face sa râzi cu lacrimi de crocodil.

Cărți amuzante pentru momente prea serioase

Lecturi amuzante și relaxante ca de concediu, numai bune pentru o porție zdravănă de râs sau un surâs ștrengar care să-ți aducă bună dispoziţie:

1. Douăsprezece scaune, Ilif și Petrov

De departe cea mai haioasă carte pe care am citit-o până acum! Probabil ești tentat să devii auster în secunda în care auzi de scriitori ruși. Pentru aceia dintre voi care nu au descoperit latura haioasă a acestei literaturi, recomand Douăsprezece scaune de Ilif si Petrov, o satiră la adresa societății sovietice a anului 1927. Cartea abundă în ironii fine pe alocuri și evidente în rest.

Romanul îl are ca protagonist pe Ostap Bender, un escroc stângaci care pornește alături de Ippolit în căutarea unei comori ascunse în scaunele confiscate de autoritățile ruse. Călătoria celor doi pentru recuperarea comorii pierdute este plină de haz și înțesată cu umor.

2. High Fidelity, Nick Hornby

High Fidelity, de Nick Hornby mi-a amintit de poezia jucăușă a lui Florin Iaru.


Ne vom iubi ne vom iubi

în tristul high fidelity

tu vei pleca, eu voi trăi

urlând în high fidelity

ce puşcă grea ce haine gri

istorii high fidelity

şi vast ne va măcelări

copilul high fidelity.

Romanul lui Nick Hornby a avut un succes imediat. Scris în 1995 devine un bestseller și ani mai târziu un scenariu de film aclamat de cinefili. Personal prefer cartea, dar nici filmul nu m-a dezamăgit.

Rob Flemig este prin într-o amețeală emoțională fără echivoc, absorbit de imaginea iubirii ca-n filme ignoră de multe ori realitate și suferă numeroase dezamăgiri în planul relațiilor personale. Dar aceste lucruri, eșecurile amoroase, suferința, despărțirile care nouă uneori ni se par atât de tragice, sunt puse într-o lumina ludică și amuzantă.

Recomand High Fidelity, mai ales celor cu gusturi muzicale alese ca ale lui Rob! O găsești în stoc chiar aici!

3. Trei într-o barcă, Jerome K. Jerome

Trei într-o barcă este genul de roman care te va face sa râzi cu voce tare. Prietenii J., Harris și George se hotărăsc să pornească într-o călătorie pe Tamisa care se va dovedi, spre deliciul nostru al cititorilor, aventuroasă și plină de peripeții de tot râsul.

În același registru al umorului inconfundabil englezesc, mai recomand Trei pe două biciclete și Arta de a scrie un roman de același autor, ambele la fel de haioase.

4. Frumoasele străine, Mircea Cărtărescu

Frumoasele străine de Mircea Cărtărescu este un colaj de trei povestiri (Antrax, Frumoasele străine si Bacoviana), pline de comic și ironie, care urmăresc călătoria unor scriitori români în Franța, printre care însuși autorul.

5. Zadarnicele chinuri ale dragostei, William Shakespeare

Vă place Shakespeare? Probabil cei mai mulți dintre voi ați auzit sau citit piesele cunoscute ale autorului, cum sunt Hamlet, Romeo și Julieta, Macbeth etc. Nu stiu câți dintre voi ați avut ocazia să lecturați Zadarnicele chinuri ale dragostei, o comedie sublimă din perioada de început a marelui autor.