Anamaria Vasile

Cum să faci cele mai pufoase clătite – toate secretele explicate

Clătita este un preparat culinar obținut prin coacerea unei foi subțiri de aluat făcut din făină de grâu, ouă, lapte, apă și sare, de obicei de formă rotundă, umplută cu dulceață, marmeladă, gem, ciocolată, brânză dulce sau urdă, consumată ca și desert.

Umplute cu brânză sărată, carne, legume, foile de clătită pot intra în componența unor gustări. Clătitele pot fi prezentate pe farfurie sau platou; rulate, pliate ori împachetate.

Ele pot fi de asemenea preparate cu și fără verdețuri, tăiate fin, ca adăugare la o supă de vită.

Clătitele sunt o specialitate bretonă, o regiune din nord-vestul Frantei, care a devenit cunoscută și apreciată rapid în toată lumea. Pot fi atât dulci („crepes”), cât și sărate („galette”), iar umpluturile variază de la cele mai simple( zahăr, dulceață, miere, ciocolată) până la combinații spectaculoase și incitante.

Original, clătitele se serveau cu cidru (băutura fermentată pe bază de mere), ulterior a apărut cea mai spectaculoasă formă de prezentare a clătitelor „crepes Suzette” (clătite flambate în lichior și suc de portocale).

În Franța chiar există o sărbătoare la care se servesc clătite, în mod tradițional. Se numește „La Chandeleur” (2 februarie, „Ziua Binecuvântării Fecioarei Maria”). Această zi a devenit cunoscută ca „Ziua clătitelor”, deoarece tradiția cere să se ofere clătite.

Legenda zice că persoana care reușește în această zi să arunce o clătită în sus și să o prindă în tigaie cu dreapta, în timp ce ține o monedă de aur în stânga, va avea noroc de bogăție și prosperitate tot anul.

Și în Anglia există o sărbătoare a clătitelor: „Shrove Tuesday” sau „Pancake Tuesday”.

În primul rând, pentru a face cele mai pufoase clătite, ai nevoie de următoarele ingrediente:

200 de grame de făină

bicarbonat de sodiu (care va face clătitele pufoase)

3 ouă

300 mililitri lapte

2 linguri de unt

2 pliculeţe zahăr vanilat

o linguriţă de esenţă de rom

Pentru prepararea amestecului pentru clătite pufoase, trebuie să baţi ouăle bine de tot într-un castron.

Deasupra se aruncă un vârf de linguriţă de bicabonat de sodiu, zahăr vanilat şi 3 picături de esenţă de rom. Untul se topeşte şi se adaugă şi el în amestecul de ouă bătute.

Apoi se adaigă laptele ţi se amestecă şi făina, câte o lingură, după care se amestecă bine de tot.

Se adaugă toată făina, amestecând continuu, până când se obţine o compoziţie fină ca smântâna. Pentru ca clătitele să fie şi mai pufoase, se adaugă şi puţină apă minerală la amestec.

Apoi se încinge o tigaie, se unge cu ulei şi se toarnă câte un polonic din compoziţie, pentru fiecare clatită. Se lasă la făcut pe fiecare parte până când se rumeneşte şi se umplu cu ce vă pofteşte inima.