Anamaria Vasile

Cum să pregătești murăturile pentru ca acestea să nu se înmoaie niciodată

Pe langa savoarea bine-cunoscuta, muraturile sunt o farmacie la borcan. Prin conservare, ele isi pastreaza vitaminele si chiar dobandesc ceva mai multe proprietatile curative, spun unii specialisti. Muraturile exista nu de sute, ci de mii de ani.

Prima leguma bagata la murat a fost castravetele, cu vreo doua mii de ani inainte de Hristos, iar chinezii au fost cei care au conservat fructe pentru prima data. Se spune ca regina Egiptului, Cleopatra, isi pastra tineretea si frumusetea pentru ca era o mare consumatoare de muraturi. Iar Napoleon si-ar fi ajutat soldatii sa se mentina in putere tot cu ajutorul catravetilor murati.

Cate gospodine, atatea retete de muraturi, insa cea mai sanatoasa este fermentarea acido-lactica naturala, care presupune ca fructele sau legumele sa fie puse in apa cu sare. Microflora din ele transforma glucidele in substante biologic active, benefice pentru sanatate.

Muraturile sunt astfel, o sursa execlenta de vitamine si acid lactic. Indiferent de combinatiile de legume pe care le faceti, condimentele precum mustarul, mararul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii!

Beneficii pentru sănătate: Fiecare dintre aceste ingrediente vine cu propriile calitati nutritive. Vedeta camarii cu bunatati ramane varza murata. Are atat de multe efecte sanatoase si atatea utilizari neasteptate, incat nu v-ati fi inchipuit!

Varza murata are chiar mai multa vitamina C decat o portocala si este un aliat in tratarea infectiilor respiratorii. Ajuta la combaterea problemelor hepatice si este buna pentru cei cu boli cardiovasculare… In cazul hipertensivilor, varza trebuie spalata inainte ca sa isi mai piarda din sare.

Varza murata intareste sistemul nervos si pe cel muscular si ii ajuta chiar si pe diabetici. Mai mult, mestecarea unei cantitati cat sa incapa intr-o lingurita, de sase-opt ori pe zi, ar combate parodontoza, dupa cum sustin unii specialisti.

Cateva ultime sfaturi! Folositi sare speciala pentru muraturi, pentru ca altfel se vor inmuia.

Aveti grija ca intotdeauna borcanul sa se inchida etans si nu uitati sa puneti la loc legumele pe care le-ati scos si nu le-ati consumat. Iar daca suferiti de anumite boli, intrebati inainte medicul daca puteti manca sau nu legume murate!