Anamaria Vasile

Cum să prepari acasă un balsam de rufe din ingrediente naturale

Majoritatea balsamurilor de rufe din comerţ conţin diferite substanţe chimice care pătrund adânc în ţesătura hainelor şi le dau acea textură moale şi plăcută. Însă, acumularea acestora poate fi dăunătoare atât pentu haine, dar şi pentru sănătate.

Unele persoane dezvoltă mâncărimi, dificultăţi de respiraţie, dar şi alte reacţii alergice în urma folosirii balsamului de rufe din comerț.

Primele balsamuri care au apărut cu mulţi ani în urmă pe rafturile magazinelor, aveau un conţinut mult mai natural pe bază de săpun, ulei de măsline sau alte uleiuri esenţiale. Astăzi, însă acestea conţin o sumedenie de compuşi chimici şi o cantitate catastrofală de parfumuri sintetici.

Mai jos îţi prezint lista celor mai nocive ingredinte din balsamurile de rufe:

Alfa-terpinol-cauzează tulburări ale sistemului nervos central. Poate declanşa boala Parkinson, convulsii, accidente vasculare cerebrale, scleroza multiplă, boala Alzheimer şi demenţa.

Camforul-se regaseste de asemenea pe lista EPA. Acesta poate declanșa convulsii, amețeli, confuzie, stări de greață și spasme musculare. Este absorbit rapid în țesături și poate provoca iritații ale gâtului, nasului sau a ochilor.

Clorofrom-este o neurotoxină care are efect toxic asupra inimii, ficatului și altor organe interne.

Etanolul-aceasă substanţă din componenţa balsamurilor, de asemenea este prezentă pe lista deşeurilor periculoase EPA şi poate provoca tulburări ale sistemului nervos central.

Alcool benzilic-este un iritant al tractul respirator superior și provoacă greață, amețeli, scăderi bruște ale tensiunii arteriale.

Acetat de etil-substanța poate afecta rinichii şi ficatul, poate duce la pierderea cunoștinței si la dureri de cap insuportabile, precum și la iritații ale ochilor si ale respirației.

Ftalați-sunt folosiți la fabricarea produselor de parfumerie, dar s-a dovedit că ele pot cauza cancer de sân sau probleme ale sistemului reproducător.

Limonen-reprezintă un cancirogen, care irită pielea și ochii.

Pentan-atunci când este inhalat, acest ingredient poate fi extrem de periculos.

Acetat de benzil-substanța a fost asociată cu cancerul pancreatic și poate fi absorbită ușor prin piele.

Având în vedere faptul, că multe dintre balsamurile de rufe conțin practic toate aceste substanțe ar fi bine să eviți folosirea acestora la spălarea hainelor pentru bebeluși.

Când vei cumpăra un asemenea produs, ai grijă, să citești pe etichetă ce ingredinete conține acesta. Sau cel mai potrivit, ar fi să renunți definitiv la folosirea balsamului de rufe din comerț și să-l înlocuiești cu un produs natural și inofensiv.

Încearcă această rețetă simplă a unui balsam de rufe de casă din următoarele ingrediente:

150-200 ml de apă fierbinte

800 ml otet de mere

10g de bicarbonat de sodiu

20 picaturi de ulei esențial( cel de lavandă ar fi perfect)

Folosiți un vas mai mare, de aproape patru litri, deoarece oțetul și bicarbonatul intră în reacție chimică. Apoi, adăugă picăturile de ulei esențial, pune capacul și agită puțin. Pentru un ciclu de spălare folosește patru linguri mari de balsam, pe care eventual le dizolvi cu 150 ml de apă.

Ca alternativă, mai poți folosi și oțetul alb distilat, aproximativ 100 de ml, la o mașină obișnuită de spălat, împreună cu detergentul. Nu-ți face griji! Hainele nu vor mirosi a oțet. Iar daca preferi și o aroma care să persiste în haine, poți adăuga uleiuri esențiale.

Ai grijă de sănătate ta!!!

Loading...