Anamaria Vasile

Cum să te machiezi dacă ai un ten sensibil şi tern

Unica.ro a stat de vorbă cu Dana Petrina, make-up artist și a aflat cum trebuie să te machiezi dacă te confrunți cu un ten sensibil și tern. Ce produse cosmetice sunt recomandate să folosești, cum să le aplici și care sunt trucurile rapide prin care îi poți conferii pielii o strălucire naturală.

„Toate suntem tentate să aplicăm un fond de ten care camuflează“, spune Dana Petrina, make-up artist, în emisiunea Beauty News de pe Facebook/Unica.ro. „Nu e cazul să apelezi la astfel de texturi, ci mai degrabă lasă tenul să respire și mergi pe texturi ușoare“, încurajează specialistul.

Mai mult, „aspectul tern al unui ten poate fi rezolvat cu ajutorul blushurilor“, încurajează make-up artistul. „Îmbujorăm acolo unde este cazul“, adaugă ea. Adaugă cu ajutorul produselor de machiaj luminozitate și culoare doar acolo unde este cazul, mai spune Dana. „Nu trebuie să ne punem un fond de ten care să ne ascundă cu totul“, accentuează ea.

O persoană cu ten sensibil poate avea reacţii adverse neplăcute în condiţiile în care urmeaza un regim de îngrijire neadecvat. Există numeroase criterii ce trebuie respectate atunci când alegem produsele de îngrijire pentru acest tip de ten, lucruri pe care le vom discuta pe larg în acest material.

Fiind cel mai intolerant tip de ten, la contactul cu produse de îngrijire neadecvate, pot apărea eczeme, semne ale rosaceei, alergii sau dermatite de contact. Factorii genetici, vârsta, sexul sau rasa nu sunt clar trasaţi, însă joacă în continuare un rol important în ceea ce priveşte sensibilitatea tenului.

Factorii externi, precum căldura excesivă sau frigul, expunerea la soare sau la vânt pot de asemenea irita tenul sensibil, motiv pentru care este foarte important pentru cei ce au acest tip de ten să îşi protejeze suplimentar tenul.

Rutina de îngrijire pentru ten sensibil

Multe reclame pe care le urmărim la televizor ne spun acelaşi lucru; rutina de îngrijire are trei paşi – curăţarea/ demachierea tenului, tonifierea şi hidratarea. Problema este că urmărind numai reclame la produse adresate tenului gras, anumite obiceiuri se preiau greşit şi astfel, folosind cosmetice necorespunzătoare, tenul sensibil reacţionează foarte uşor.

Etapa de curăţare a tenului sensibil diferă în funcţie de celelalte caracteristici ale tenului, dacă tenul este mixt/gras şi sensibil sau normal/uscat şi sensibil. În general, toţi dermatologii sunt de acord că persoanele cu ten sensibil trebuie să evite produse de curăţare care au în compoziţie ingrediente cu rol deodorant sau puternic parfumate, întrucât conţin detergenţi puternici care nu ar trebui folosiţi pe faţă.

Loţiunile de curăţare fără săpun nu irită pielea la fel de mult precum o face săpunul, iar în condiţiile în care trăim într-o ţară în care majoritatea femeilor încă folosesc săpunul pe post de demachiant, educarea în privinţa rutinii de îngrijire ar trebui să se împrăştie printre prietenii voştri mai repede decât videoclipurile virale pe reţelele de socializare.

În general, produsele adresate tenului sensibil trebuie să respecte câteva criterii. Cu cât au mai puţine ingrediente, cu atât mai bine, parfumul trebuie evitat, la fel şi cosmeticele cu dublă funcţie.

Ingredientele antibacteriale sau cu rol deodorant ar trebui evitate, formulele pe bază de alcool, precum şi retinoizii şi alfa-hydroxy acizii.

Loţiuni tonice şi reconformante ce calmează tenul sensibil

Dacă în cazul tenului gras, loţiunile tonice sunt menite să echilibreze nivelul pH-ului, să închidă porii şi să prevină excesul de sebum, cei cu ten sensibil trebuie să se orienteze către produse care calmează pielea iritată sau nu determina inrosirea tenului şi reacţii alergice.

Nu ne vom orienta, precum în cazul tenului gras sau mixt, către produse astringente, ci dimpotrivă, vom caută loţiuni calmante, care nu sunt pe bază de alcool, ci pe baza de apă.