Anamaria Vasile

Cutremur de 6,4 în Argentina. Unele orașe au rămas temporar fără curent electric

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a avut loc în Argentina.

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a fost resimţit luni în vestul şi centrul Argentinei, provocând panică în rândul populaţiei, a informat Institutul naţional de prevenire seismică, menţionând însă că pe moment nu au fost semnalate victime sau pagube importante, informează AFP.

Seismul a avut loc luni, la ora locală 23:46 (marţi, 2:46 GMT), având epicentrul în localitatea Pocito din provincia San Juan, la aproximativ o mie de kilometri de capitala Buenos Aires, nu departe de graniţa cu Chile, a indicat Institutul American de Geofizică (USGS).

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 20 kilometri, transmite Agerpres.

În urma seismului, unele oraşe din provincia San Juan au rămas temporar fără curent electric.
Cutremurul a fost resimţit şi în provinciile Mendoza, Cordoba, Santa Fe, La Rioja şi Buenos Aires.

Citeste si: Un nou bilanț al seismului devastator din Indonezia. 84 de morți și 300 de răniți

Un puternic seism care a zguduit săptămâna trecută insula Sulawesi din Indonezia a provocat moartea a cel puţin 84 de persoane şi a condus la strămutarea a peste 30.000 de locuitori, a anunţat Agenţia naţională pentru căutare şi salvare.

Cutremurul cu magnitudinea 6,2, unul dintre dezastrele care au afectat Indonezia în ultimele săptămâni, a lovit provincia indoneziană Sulawesi de Vest vineri dimineaţă, mii de persoane părăsindu-şi în grabă locuinţele, conform Reuters.

Operaţiunile de căutare şi salvare au continuat luni, iar 84 de persoane au fost până în prezent confirmate decedate, a declarat reprezentantul Basarnas Didi Hamzar în cadrul unei conferinţe de presă.

Cel puţin 73 dintre victime provin din capitala provincială Mamuju, puternic afectată, restul de 11 fiind din districtul învecinat Majene, conform DPA.

Agenţia pentru situaţii de urgenţă BNPB a indicat că peste 300 de persoane au fost grav rănite.

Citește și
Bilanţul seismului de vineri din Indonezia a crescut la 78 de victime
Câteva sute de case, un mall, un spital şi mai multe hoteluri au suferit pagube semnificative în urma seismului major urmat de circa 39 de replici.

Jan Gelfand, director al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC) din Indonezia, a declarat că echipele de intervenţie au lucrat fără încetare. ″Fiecare minut a fost critic în cursa contra-timp pentru salvarea oamenilor prinşi adânc, sub clădiri prăbuşite″⁣, a spus el.

Cum mii de persoane sunt strămutate, autorităţile se luptă să limiteze răspândirea coronavirusului printre cei evacuaţi, inclusiv prin efectuarea de teste rapide bazate pe detecţia de antigen în adăposturi, a indicat BNPB.

Pe lângă seismul major, Indonezia a fost afectată recent de un accident aviatic, la 9 ianuarie, în care toate cele 62 de persoane aflate la bordul unui avion au decedat, dar şi de alunecări de teren cu zeci de victime, produse în provincia Java de Vest, şi erupţii ale vulcanilor Merapi şi Semeru.

Preşedintele Joko Widodo s-a deplasat luni pe calea aerului în provincia Kalimantanul de Sud de pe Insula Borneo pentru a vizita zonele afectate de inundaţii în care cel puţin 15 persoane au decedat după mai multe săptămâni de ploi torenţiale.

Situată pe aşa-numitul ″Cerc de Foc al Pacificului″⁣, Indonezia este afectată frecvent de cutremure. În 2018, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 şi un tsunami ulterior au lovit regiunea Palu din Sulawesi, provocând moartea a mii de persoane.

Agenţia naţională de meteorologie a avertizat că replicile seismului ar putea continua în următoarele săptămâni, la fel şi riscul de producere a unor fenomene meteorologice extreme.

Sursa: Agerpres