Un cutremur s-a produs pe 9 ianuarie, la ora 03:00:48 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, Buzău, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
A fost vorba, din fericire, de un seism slab, cu magnitudinea 3.3 grade, la adâncimea de 145 kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 65 km E de Brașov, 82 km NE de Ploiești, 110 km S de Bacău, 126 km V de Galați, 126 km V de Brăila, 135 km N de București, 151 km NE de Pitești, 180 km E de Sibiu, 192 km SV de Iași și 200 km N de Ruse
Reamintim că, de la începutul lunii noiembrie 2020, România a fost afectată de mai multe cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2.1 și 4.0 grade pe scara Richter.
Gheorghe Mărmureanu: “Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic”
Seria cutremurelor nu reprezintă o îngrijorare, cel puțin în viitorul apropiat, pentru seismologul Gheorghe Mărmureanu, care spune că, de fapt, acestea nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea. Acesta susține că abia în aproximativ 20 de ani, țara ar putea fi lovită de un seism puternic.
“Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, a spus seismologul Gheorghe Mărmureanu.
Cel mai puternic cutremur în România, în 2020
Cel mai puternic cutremur care a avut loc în 2020, în România, a avut loc pe data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, magnitudinea lui fiind de 5,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
În anul 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un cutremur de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind, de asemenea, resimţită şi în Capitală.