Anamaria Vasile

Daniel a rămas fără loc de muncă din 2012, iar de atunci trăiește pe străzile din Milano. Oamenii care îl văd nu trec nepăsători pe lângă el, ba chiar îi lasă câte ceva. Nu, nu sunt bani! Uite ce primește românul, povestea lui i-a impresionat pe italieni!

Daniel, un cerșetor român de 48 de ani, i-a impresionat pe italieni cu pasiunea sa pentru cărți. Bărbatul primește cărți de la oamenii care trec prin zonă, iar după ce le termină de citit le înapoiază, potrivit Corriere della Sera.

Românul care spune că se află în Italia de mai mulți ani și vorbește perfect limba italiană a rămas fără loc de muncă din 2012, iar de atunci trăiește pe străzi. Faptul că nu are un acoperiș deasupra capului nu l-a împiedict, însă, să se bucure de pasiunea sa – lectura.

El spune că locuitorii de pe Via Broletto din Milano știu cât de mult îi place să citească așa că îi aduc cărți, iar când le termină le restituie proprietarilor.

Casa lui Daniel este formată dintr-o saltea, un sac de dormit și multe cărți: „Ca si copil, în România, am citit cărți precum Ocolul pământului în 80 de zile a lui Jules Verne sau Trei într-o barcă. Apoi am plecat de tânăr în Italia și am început să lucrez ca zidar. Dar din 2012 nu mai am acoperiș deasupra capului și am renunțat și la a mai căuta un loc de muncă pentru că oricum nu găsesc nimic. În urmă cu patru ani m-am așezat aici. Oamenii care locuiesc în zonă mă cunosc, îmi dau cărți să citesc și apoi eu le restitui”, a povestit românul pentru Corriere.

Povestea lui Daniel este cea a unui care nu se gândește nicio clipă să renunțe la lectură. „Încep să mă cam doară ochii, astfel o doamnă mi-a dăruit o pereche de ochelari. Nu sunt chiar potriviți pentru mine, dar când sunt obosit îi port”, spune românul pentru care nu este ciudat să vorbească despre literatură pe stradă, oricânt de ciudat ar părea asta pentru mulți.

„Îmi plac cărțile a căror acțiune se petrece la Milano și cele care mă fac să visez locuri pe care nu le-am văzut niciodată. Romanele, cărțile polițiste. Mi-au împrumutat diverse volume ale lui Donato Carrisi, mi-a plăcut Maestrul umbrelor. Apoi Jo Nesbo, John Irving, Marco Malvaldi. Când citesc uit și de frig”, mărturisește Daniel, care spune că nu îndrăznește să meargă la evenimentele și târguri literare organizate în Milano. „Eu sunt doar un om al străzii”, mărturisește acesta.

Jurnaliștii italieni admiră modestia cerșetorului român despre care spun că citește mult peste media milanezilor.