Anamaria Vasile

DANS din partea Chelnerilor

Istoria dansului lezginka

Numele acestui dans a apărut cu mult timp în urmă. În antichitate, popoarele din Daghestan au fost întotdeauna numite Lezgins din cauza numelui din sudul modern al Daghestanului – Lezgistan. De aici și numele acțiunii oamenilor.

Există mai multe versiuni de povești despre subiect,care a inventat lezginka dans. În ceea ce privește performanța solo, ei spun că a apărut ca un dans înainte de bătălia, care a fost dansată anterior de bărbați în toate satele de munte. Acesta este motivul pentru care elementul concurenței este urmărit în solo lezginka, demonstrând puterea sa asupra celorlalți. Lezginka nu poate fi confundat cu alt dans, are propriul său caracter.

A doua teorie a originii lezginka este mai probabilănici măcar o teorie, ci o legendă despre dansul caucazian național. Odată ce un tip tânăr caucazian a văzut o fată de o frumusețe extraordinară și a alergat să se întâlnească cu ea să o întâlnească. În acel moment, a jucat o muzică frumoasă, iar un bărbat, învins de frumusețea unui străin, a încercat să o supună cu mișcările sale – a înconjurat-o și a stat în jurul ei. Această legendă susține că Lezginka își are originea ca un dans de iubire și respect față de sexul opus.

Dacă vorbim despre o acțiune asociată, punctul de vedere al bărbaților întimpul de execuție este legat de o femeie, iar mișcările sale sunt menite să-i arate puterea și puterea. Un bărbat și o femeie din lezginka pot fi comparate cu două păsări, ca o vultur și o lebădă.

El, ca un vultur, coborî din munți, se înalță pe cer și își demonstrează capacitățile. Ea, ca o lebădă, înotă ușor în lac, arătând toată tandrețea și frumusețea ei. Mișcările bărbaților și femeilor sunt foarte diferite: bărbatul se mișcă brusc, rapid și agresiv, iar femeia pare să se plece cu el, cu tandrețe și farmec.

Lezginka are diferite stiluri de performanță, careformat din punct de vedere geografic. Există o clasică Dagestan lezginka și alte 36 de variații ale lezginka care sunt inerente fiecărui popor din Daghestan: Kumyk, Dargin, Lak, Andian și așa mai departe. Există, de asemenea, lezginka caucaziană nordică – cecenă, kabardiană, osetă și altele. Expoziția transcaucaziană este creată de popoarele transcaucasian: Azerbaijani, georgieni, armeni. Toate variantele nord-caucazian și transcaucasian ale lezginka pot diferi semnificativ între ele în modul de performanță și mișcări, deoarece fiecare naționalitate a adus culoarea populară în dans.

Cecenca lezginka în zilele noastre este un dans, fărăcare nu poate face nicio nuntă cecenă. Este dansat de artiștii specialiști invitați speciali, de noii vestiți în rochii de mireasă sau chiar de oaspeți ca un cadou pentru noii soții și așa.

De fapt, direcția cecenă este un simbolrelațiile dintre un bărbat și o femeie. Dansul ne arată ce ar trebui să fie o femeie (blândă, grațioasă și feminină) și un bărbat (temperamental, puternic și curajos) într-o pereche.

Tehnica dansului este ușor de asimilat de caucazieni și nunumai. Mai mult, Daghestanii, de exemplu, de la o vârstă fragedă, îi învață pe băieții mici să danseze acest dans temperamental și să exerseze claritatea mișcărilor la perfecțiune. De aceea Daghestanii au lezginka în sângele lor: mulți dintre ei nu vor spune nici măcar cum și unde au învățat să danseze, pentru că se pare că știau cum să facă asta din leagăn.

Cu toate acestea, lecțiile de dans Lezginka pentru începători (video) sunt foarte populare astăzi, deoarece bărbații și femeile din întreaga lume învață să fie actori memorabili într-o acțiune atât de intensă.

După cum vedeai, Lezginka e cel mai multun dans caucazian temperamental care lovește cu energia și unicitatea sa. Cu ajutorul ei, puteți să vă exprimați dragostea pentru patria voastră, să descoperiți puterea personajului și să vă arătați pregătirea pentru aventură.