Anamaria Vasile

De ce aleg barbatii sa aiba o amanta?

E destul de greu sa ai o viata dubla, deci motivatia masculina trebuie sa fie puternica. Ai o amanta… atunci cand ea umple un gol in tine. Aceasta lipsa poate fi de natura sufleteasca, intima, sociala sau mai multe la un loc. Lui ii este mai simplu: are o familie care, nestiutoare, ii va fi mereu alaturi si ii va umple viata atunci cand „iubita“ nu ii este alaturi.

Ea nu are pe nimeni. Nu are decat mini-vacante furate – o zi la mare sau la munte, o dupa-amiaza la iarba verde… Si toata lumea se intreaba cum de o fata ca ea poate sa fie in continuare singura.

Amanta… ce cuvant exotic. Imi evoca o frumusete misterioasa, o fiinta atat de magnetica incat nici un barbat, casatorit sau nu, nu se poate sustrage farmecului ei, o curtezana moderna aflata deasupra idealurilor feminine comune.

In viata de zi cu zi insa, amantele barbatilor insurati sunt de cele mai multe ori femei obisnuite, cu nimic superioare sotiilor inselate. Si atunci, ce le face atat de speciale?

De ce insala barbatii? Intrebarea pe care toate ne-am pus-o macar o singura data, chiar daca nu am avut de-a face cu faptul implinit. „Femeile au nevoie de un motiv ca sa insele – barbatii n-au nevoie decat de un loc unde sa se intample asta“, spune intelepciunea populara.

Intr-adevar, se pare ca barbatul este predispus genetic la poligamie; scopul sau genetic este sa se inmulteasca, iar sansele cresc o data cu numarul partenerelor.

Se mai spune ca singurul motiv valabil pentru care barbatul insala este varietatea. „Cealalta“ nu trebuie sa fie nici mai frumoasa, nici mai desteapta, nici mai deosebita – e destul sa fie alta.

Insa cand ne referim aici la amante, nu ne gandim la diverse aventuri de-o noapte si tentatii sporadice carora bietii barbati le cad sau nu victime. Vorbim despre amantele pe termen lung, femeile care stau in umbra lor. Nu ne gandim nici la materialiste, la femeile intretinute de barbati mult mai bogati.

In aceste cazuri, amanta e o femeie de afaceri care pur si simplu doneaza un serviciu contra cost. Este o relatie previzibila si usor de analizat. Haideti sa vorbim despre femeile care au nesansa sa se indragosteasca de barbati insurati si despre viata pe care ele o aleg cu buna stiinta.

A cui e vina? Raspunsul meu sincer este… ca nu stiu. E simplu sa spui ca e vina barbatului, nestatornic si preocupat numai de partea intima. Sau a femeii care nu stie sa-si pastreze sotul langa ea.

Insa oamenii sunt atat de diferiti, iar fericirea eterna in cuplu este un lucru atat de delicat si de greu de mentinut, incat nu are nici un rost sa emitem teorii universale care-si gasesc prea rar aplicarea in realitate. Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa acceptam faptul ca, in viata de zi cu zi, dragostea nu e ca in filme, lucrurile se mai schimba.

Si mai ales ca amantele nu sunt intotdeauna fiinte malefice puse pe „stricat case“. Eu nu cred in categorisire. Asa cum exista atatea caractere la femei si barbati in general, asa si la amante. Depinde de ele, depinde de motivatia lor. Stiu ca sunt femei care sunt amante pentru a obtine anumite avantaje, de ce gen or fi ele. Dar sunt si femei idealiste si romantice. Indragostite, care iubesc si atat.

Devine la un moment dat greu pentru amanta ca ii lipseste timpul alaturi de el si incepe din ce in ce mai mult sa vrea ce nu poate avea: seri tarzii, dimineti, Craciunul – sau sa-i cunoasca parintii. Si, in momentul cand incepe sa o obsedeze faptul ca nu poate avea nimic din toate astea, se va simti frustrata.

Nu ca nu ar putea sa traiasca fara aceste momente, dar e un sentiment foarte neplacut sa-ti doresti mult ceva si sa nu poti avea. Totusi important pentru ea e sa aiba pe cineva, si sa il poata privi in ochi si sa ii poata vorbi. Momentele in care sunt impreuna oricum sunt cele mai importante …