Anamaria Vasile

De ce femeile își păresesc bărbații chiar dacă îi mai iubesc. Toți bărbații trebuie să știe aceste lucruri

Fiind un consilier in casnicii care a lucrat deopotriva cu barbati si femei in crize relationale, imi ajut clientii sa razbata din numeroase probleme ale casniciei. In timp ce multe situatii sunt complexe, exista un singur simplu si profund adevarat pe care barbatii trebuie sa il stie: femeile ii parasesc pe barbatii pe care ii iubesc.

Da, se simt ingrozitor sa faca asta. Le sfasie inima din ele. Insa o fac. Isi aduna curajul si resursele si pleaca. Femeile parasesc barbati cu care au copii, case si vieti. Femeile pleaca pentru multe motive, insa exista un motiv anume care nu imi da pace, unul pe care vreau ca barbatii sa il inteleaga:

Femeile pleaca deoarece barbatul lor nu este prezent. Acesta lucreaza, joaca golf, pariaza, se uita la televizor, pescuieste… lista este lunga. Nu sunt barbati rai. Sunt barbati buni. Sunt tati buni. Isi sustin familia. Sunt draguti, placuti. Insa isi iau sotia de buna. Nu sunt prezenti.

Femeile care trec pragul cabinetului meu imi spun: “Cineva ar putea veni si sa ma cucereasca, chiar de sub nasul sotul meu.” Uneori, a realiza acest lucru le sperie. Alteori plang.

Barbati – nu spun ca acest lucru este bun sau rau. Va spun ceea ce vad. Puteti sa va enervati sau sa va simtiti pe cat de raniti si indignati vreti. Sotia voastra nu este proprietatea voastra. Nu iti datoreaza tie sufletul ei.

L-ai castigat. Zi de zi, moment dupa moment. O castigi in primul rand cu prezenta ta, cu capacitatea ta de a fi. Trebuie sa simta acest lucru. Vrea sa vorbeasca cu tine despre ce conteaza pentru ea si sa simta ca o auzi. Nu ca dai din cap politicos. Nu pacificand. Si categoric nu jucand pe avocatul diavolului.

Vrea ca tu sa o simti pe ea. Nu vrea distracție, pe bajbaite sau rapid si eliberator. Vrea sa iti simta pasiunea. Tu iti simti pasiunea? Poti sa ii arati? Nu doar pasiunea ta pentru ea pasiunea ta pentru a fi in viata.

O ai? Este cel mai atragator lucru pe care il posezi. Daca l-ai pierdut, de ce? Unde s-a dus? Descopera. Gaseste-l. Daca nu l-ai descoperit niciodata, traiesti numai datorita unui miracol.

Daca consideri ca esti prezent fata de sotia ta, incearca sa o asculti. Mintea ta hoinareste? Observa. Cand te uiti la ea, cat de in adancime o vezi? Uita-te iar, uita-te mai adanc. Uita-te in ochii ei si uita-te mai mult decat de obicei, mai mult decat este confortabil.

Daca te intreaba ce faci, spune-i: “Privesc inauntrul tau. Vrea sa te vad in profunzime. Sunt curios in privinta a cine esti. Dupa toti acesti atatia ani, tot vreau sa stiu cine esti in fiecare zi.” Spune-i ce observi, moment cu moment.

Insa esti ocupat. Nu ai timp pentru asta. Ce-ai zice de 5 minute? 5 minute in fiecare zi. Iti iei angajamentul pentru a face asta? Nu vorbesc de cine extravagante sau iesiri in oras (desi si acestea sunt ok de asemenea).

Vorbesc de 5 minute in fiecare zi pentru a fi complet prezent fata de femeia cu care iti imparti viata. Sa fii complet deschis – sa auzi si sa vezi fara sa judeci. Vei face asta? Pariez ca odata ce incepi, odata ce vei prinde gustul, nu vei vrea sa te mai opresti.

Nota: Dinamica genului subliniata in textul de mai sus este reversibila. Se aplica ambelor genuri!