Anamaria Vasile

De ce insala oamenii intr-o relatie de cuplu

Dacă ai fost vreodată înșelat, probabil că prima întrebare care ți-a trecut prin minte a fost „de ce?”. De asemenea, dacă tu ai fost cel care a călcat pe de lături, probabil că partenera/ul te-a întrebat același lucru. Și la fel de probabil că în ambele cazuri răspunsul, dacă a existat, nu a fost mulțumitor.

Dar nu e totul pierdut, căci oamenii de știință sunt pe fază! Un nou studiu publicat în The Journal of Sex Research încearcă să ne lămurească în legătură cu motivațiile pentru care oamenii își înșală partenerul de cuplu. Cercetătorii au distribuit întrebările către 495 de adulți tineri prin intermediul unui chestionar distribuit online.

Rezultatele? În cea mai mare parte, răspunsurile participanților au confirmat ceea ce știm cu toții, oameni de știință sau nu. Anume că oamenii înșală atunci când nu sunt satisfăcuți de relația pe care o au, când se simt neglijați, când sunt supărați și vor să se răzbune sau, pur și simplu, când sunt atrași de altcineva. Dar asta nu e tot! Cei chestionați au evidențiat și alte motive. Iată câteva dintre ele:

„Nu mai eram îndrăgostit de partenerul meu”.

„Oricum nu eram foarte implicat”.

„Vroiam să fiu mai popular”.

„Eram beat și nu știam ce fac”.

Ce aflăm de aici? Ceva foarte interesant, respectiv că înșelatul e o chestiune mai complexă decât dragostea (sau lipsa ei) dintre doi oameni. Se pare că sunt mai importante aspecte precum imaginea de sine sau starea de spirit de moment a celui care calcă strâmb.

„Ar fi o greșeală să conchidem că toate aventurile și alte comportamente infidele sunt efectul unei relații de cuplu deficitare”, spun autorii studiului.

Deci ce alți factori influențează asemenea comportamente? Cercetarea de față arată că e mai probabil ca cei mai puțin scrupuloși sau cei care au dezvoltat o relație de atașament nesigur sau a căror legătură cu partenerul nu conferă suficientă siguranță să înșele. Sentimentul de insecuritate într-o relație este o rețetă sigură pentru nefericire iar insatisfacția sau neimplicarea emoțională au ca efect căutarea de confirmări și asigurări în altă parte.

Mai mult, cei care evită apropierea emoțională în cuplu înșală pur și simplu pentru a-și oferi singuri confirmarea că pot și pentru a-și spori astfel stima de sine. (Da, știm, e un adevăr greu de acceptat).

Cercetătorii au mai concluzionat că motivele pe care le oferă totuși cei care înșală sunt cel mai probabil adevărate. Bărbații fac asta în primul rând datorită dorinței sexuale. Femeile calcă strâmb pentru că relația nu le oferă tot ceea ce au nevoie.

Dacă ai fost înșelat, probabil că te tot întrebi ce nu a funcționat în relația voastră. Dar iată, poate ar fi mai folositor să vorbești cu partenerul tău decât cu tine însuți. Numai așa poți înțelege dacă e o problemă în relație care merită reparată sau nu. Ar fi o conversație nu tocmai ușoară, de acord, dar necesară.