Anamaria Vasile

De ce sportul este bun pentru sanatatea inimii

Chiar si o singura sesiune de antrenament sportiv de intensitate medie ar putea aduce beneficii semnificative pentru sanatatea cardiaca – aceasta este concluzia unui studiu realizat pe soarecii de laborator, care arata ca 30 de minute petrecute pe banda de alergat sporesc activitatea celulelor cardiace, iar activitatea fizica pe termen lung ar putea incetini procesul de imbatranire a inimii.

Desi cercetarea de fata a fost realizata pe soarecii de laborator, rezultatele studiului ar putea explica modul in care exercitiile fizice influenteaza sanatatea cardiaca la oameni.

Nu exista nicio indoiala ca activitatea fizica este buna pentru sanatatea inimii, iar multe studii de specialitate au aratat, de-a lungul timpului, ca persoanele care obisnuiesc sa faca sport in mod regulat sunt mai putin predispuse in fata bolilor cardiace, prin comparatie cu persoanele sedentare.

Cu toate acestea, cercetatorii sunt uimiti, si totodata nedumeriti, de modul in care activitatea fizica influenteaza activitatea cardiaca la nivel celular, pe langa beneficiile deja cunoscute pe care sportul le are asupra sanatatii organismului, precum imbunatatirea tensiunii arteriale si a pulsului, dar si scaderea nivelului de colesterol din organism.

Recent, cercetatorii de la Universitatea din Maryland au investigat daca nu cumva aceste modificari benefice ar putea implica telomerele – elementele lanturilor de ADN a caror lungime este asociata procesului de imbatranire si imbolnavire – ce previn destramarea si deteriorarea ADN-ului nostru.

Pe masura ce o celula imbatraneste sau sufera un nivel de stres, cauzat de stilul de viata, telomerele sale se deterioreaza si se scurteaza, iar celula nu mai functioneaza la capacitatea sa maxima si ajunge sa se sfarseasca.

Dar, in timp ce telomerele mai scurte indica un proces biologic imbatranit, procesul nu este unul strict cronologic, sunt de parere oamenii de stiinta. Celulele pot imbatrani la rate diferite, in functie de stilul de viata al organismului uman.

In timp ce telomerele celulelor albe din sange au fost investigate in cadrul studiilor de specialitate, telomerele celulelor cardiace au fost mai putin studiate pana in prezent.

De aceea, pentru a efectua noul studiu – publicat luna aceasta in jurnalul „Experimental Physiology” – cercetatorii au realizat o serie de studii de laborator, pe aceasta tema, folosind soareci sanatosi.

Cercetatorii au vrut sa vada ce se intampla in interiorul celulelor musculare cardiace dupa un singur antrenament, in randul soarecilor alesi pentru testare, prin comparatie cu soarecii sedentari, pastrati ca grup de comparatie.

Dupa ce subiectii studiului au fost pusi sa alerge la o intensitate de nivel mediu timp de 30 de minute, acestia au fost lasati in custile lor timp de cateva zile, astfel incat sa se piarda conditia fizica dobandita in urma antrenamentului aerobic.

Dupa perioada de repaus, subiectii au fost adusi din nou pe banda de alergare, iar o ora mai tarziu cercetatorii au colectat probe de tesut din inima soarecilor pentru a efectua o serie de analize in interiorul celulelor cardiace, cu scopul de a identifica proteinele ce sunt asociate cu prevenirea deteriorarii telomerelor.

De asemenea, cercetatorii au analizat activitatea altor gene care protejeaza ADN-ul in starea sa buna, gene care elibereaza proteine ce ajuta organismul sa se adapteze la nivelul de stres fiziologic produs in urma programului de sport.

Datele studiului au aratat ca, numai dupa o singura sesiune de 30 de minute de alergare, celulele cardiace ale subiectilor s-au prezentat diferit de cele ale grupului de control, alcatuit din soareci sedentari. Mai exact, acestea au aratat un nivel ridicat de proteine asociate cu lungimea telomerelor. Imbunatatirile inregistrate sunt semnificative, conform opiniei specialistilor.

„De aceea, este necesar sa includem si sa pastram in rutina noastra zilnica un program de exercitii fizice de intensitate moderata, pentru a beneficia astfel de imbunatatirea conditiei noastre cardiace si a ne pastra inima tanara,”