Anamaria Vasile

De ce te INGRASI in zona abdomenului: care sunt cauzele medicale ale obezitatii

Obezitatea este o creștere exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor.

Poate fi exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă sau endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine ori ale centrilor nervoși din hipotalamus. Constituie un factor de risc în diabetul zaharat, patologia cardiovasculară și arterioscleroză.

Tesutul gras care se depune in jurul taliei si pe abdomen este cel mai periculos pentru sanatate, medicii sustinand ca ajunge sa functioneze ca o glanda, atacand inima, ficatul si alte organe, cu urmari ca boli cardiace, diabet, accidente vasculare si infarcturi.

Ne ingrasam in jurul taliei, intrucat este o zona predilecta pentru stocarea de grasime. Este si zona de unde grasimea dispare cel mai greu in timpul curelor de slabire.

Alte locuri predilecte pentru stocarea grasimilor ==> coapse, solduri, fese. Desi astazi dietele sunt un subiect fierbinte, ei bine este posibil ca cresterea in greutate sa aiba si alte cauze decat alimentatia hipercalorica. Se crede că, la nivel individual, majoritatea cazurilor de obezitate se explică printr-o combinație de consum excesiv de calorii și lipsa activității fizice.

Situațiile cauzate în principal de ereditate, motive medicale sau boli psihice sunt limitate. De fapt, se crede ca la nivel social cazurile de obezitate au crescut ca urmare a unui regim alimentar accesibil și savuros, a dependenței din ce în ce mai mari de mașină și a mecanizării. O analiză din 2006 a identificat zece alte posibile cauze ale creșterii obezității.

Printre cauzele obezitatii exista 3 factori declansatori, care se auto-intretin si care se dezvolta individual si rapid. Acesti 3 factori sau 3 cauze sunt:

1. Dependenta de alimente care contin carbohidrati, grasimi si zahar

2. Bulimia, care provoaca cresterea continua a tesutului adipos

3. Educatia deficitara: parintii supraponderali vor creste copii supraponderali

– nerespectarea orelor de masa si mai ales obiceiul defectuos de a manca noaptea;

– lipsa de miscare si activitati fizice sau oprirea brusca a unei activitati fizice cu care corpul era obisnuit de mult timp;

– tulburarile de nutritie, pe fond psihic sau cauzate de tulburari de comportament;

– dereglarile hormonale, 2 dintre cele mai cunoscute in acest caz fiind hipotiroidismul si menopauza prematura;

– factorii ereditari.

Riscurile pe care le aduce obezitatea

Cercetatorii au identificat doua tipare distincte in care se incadreaza persoanele supraponderale: persoane cu greutate normala in liceu, dar care apoi s-au ingrasat cate putin in fiecare an si persoane cu un surplus de greutate inca de la varsta de 19 ani, care nu au facut altceva decat sa se ingrase din ce in ce mai mult, chiar mai repede decat cei care s-au ingrasat treptat.

Cu siguranta stii deja ca obezitatea atrage si diabetul, bolile cardiovasculare si chiar cancerul. Ceea ce s-ar putea sa nu stii este ca obezitatea se afla in stransa relatie cu statutul social, emotional si financiar, mai ales in cazul femeilor.

De ce? Pentru ca femeile care sufera de obezitate se confrunta si cu urmatoarele probleme:

– una sau mai multe boli cronice;

– imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca sau gasirea unuia nesatisfacator;

– greutati financiare majore;

– piedici in gasirea unui partener de viata si chiar lipsa dorintei de a „porni in cautarea lui”, deoarece nu se mai simt atragatoare;

– lipsa increderii in propria persoana si temeri legate de felul cum sunt percepute de societate;

– frustrarea, pentru ca multe dintre ele sunt ignorate, in loc sa fie intelese si ajutate sa treaca peste obiceiurile proaste si problemele de sanatate.

20 de sfaturi in lupta cu obezitatea !

1. Alcatuieste-ti un plan de slabire.
2. Cumpara un cantar pentru a masura greutatea ta si un cantar de bucatarie, pentru a cantari alimentele.

3. Cantareste, controleaza si limiteaza batura si alimentele pe care le consumi. Consumul de calorii trebuie sa fie egal sau mai mic decat consumul de energie.

4. Respecta orele de masa si nu sari peste o masa cu gandul ca infometarea inseamna slabire. De fapt, infometarea inseamna mai multa mancare la urmatoarea masa!

5. Seara, mananca mai putin decat la micul dejun sau pranz si niciodata nu manca cu mai putin de 2 ore inainte sa mergi la culcare.

6. Ridica-te de la masa cu senzatia ca ai mai putea manca.

7. Nu manca in timp ce citesti sau te uiti la TV!

8. Cand esti suparata sau nervoasa si simti nevoia sa mananci, alege sa bei apa sau un suc natural din fructe. Daca tot simti nevoia sa rontai, nu rade, o jucarie pentru bebelusi ti-ar putea fi de folos!

9. Mesteca mancarea incet, nu te grabi sa te ridici de la masa si nici nu manca cu pofta.

10. Mergi la cumparaturi doar dupa ce ai mancat si incearca sa folosesti cat mai putin mijloacele de transport in comun, in drumul tau spre piata.

11. Bea cel putin 7 cani cu apa in fiecare zi.

12. Alege sa consumi produse lactate degresate, supe doar cu legume si piept de pui, alimente bogate in fibre, salate, legume verzi si fructe.

13. Condimenteaza mancarea, insa nu foarte tare. Condimentele ajuta la arderea grasimilor.

14. Nu folosi unt, ulei mai ales refolosit, untura sau sosuri.

15. Foloseste cat mai putina sare posibil.

16. Mergi de 2 ori pe saptamana la sala, iar in restul zilelor fa miscare unde si cand poti, cel putin o ora pe zi.

17. Mentine masa musculata prin antrenamente cu greutati.

18. Alcatuieste-ti un „plan de bataie” cu exercitii fizice. De exemplu: 20 de genuflexiuni, 10 flotari, 5 minute de sarit coarda si 10 minute de ridicare greutati.

19. Alege sa faci aerobic ! O sedinta de aerobic ca la carte te ajuta sa scapi de 350 – 500 de kilocalorii si va accelera arderea grasimilor. Poti alege si alte sporturi: inot, jogging, fitness, etc.

20. Nu urma cure de slabire bruste! Nu vor face altceva decat sa iti oboseasca si sa iti dea peste cap intregul metabolism.

Alimentele interzise daca vrei sa te mentii in forma sau daca vrei sa slabesti

– produse de patiserie;

– dulciuri cu o cantitate concentrata de zahar (bomboane, ciocolata);

– sunca si carne cu grasime;

– ulei, unt, untura, margarina;

– prajeli si sosuri;

– pizza, popcorn, chipsuri si cartofi prajiti ;

– bere, vin, lichior, vodka, whisky;

– budinca si deserturi ce contin gelatina;

– produse lactate din lapte integral;

– sucuri indulcite;

– iaurturi cu diverse arome.