Anamaria Vasile

Deși e bolnăvioară, această fetiță cântă din inimă

Uneori, viața nu este numai despre răsărituri frumoase și clipe fericite. Destinul poate să-și bage colții adânc și să lase urme pe care unii le văd, dar nu le înțeleg. Așa se întâmplă și cu copiii bolnavi, pentru care copilăria este mai degrabă o luptă aspră, nu doar o joacă.

Această fetiță, pe nume Leah, suferă de Neutropenia congenitală severă.

Majoritatea mamelor afla de aceasta afectiune a bebelusului dupa vaccinarea de la un an. Dar ea poate exista si de la nastere.

Neutropenia este o afectiune generata de numarul scazut de neutrofile din sange. Acestea fac parte din categoria celulelor albe (alaturi de limfocite, monocite, eozinofile si bazofile, de care e posibil sa-ti mai aduci aminte din scoala) si se ocupa cu lupta impotriva bacteriilor care ne agreseaza organismul.

Neutrofilele sunt produse de maduva osoasa si circula prin toate tesuturile corpului, ca niste „caini de paza” impotriva infectiilor. Organismul uman este, in general, populat de bacterii, care salasluiesc in gura, in intestine, pe piele etc., dar evolutia acestora este tinuta sub control de catre neutrofile. In caz de neutropenie, adica de numar scazut al acestor celule-gardian, riscul de infectii bacteriene creste.

Aceasta situatie poate fi temporara sau pe viata. Daca neutropenia se prelungeste mai mult de trei luni, atunci este considerata cronica.

Neutropenie mostenita sau dobandita

Neutropenia in sine este asimptomatica, adica nu doare, nu se vede. In schimb, copilul cu aceasta conditie este mai predispus la aparitia infectiilor, cel mai adesea in zona mucoaselor: ulcere, abcese, iritatii/eruptii ale pielii, rani cu vindecare prelungita, otite, infectii ale gingiilor. Este posibil ca infectiile sa fie insotite de unul sau mai multe din urmatoarele simptome: febra, diaree, dureri la urinat, dureri in gat, zone dureroase si rosii in jurul ranii.

Neutropenia poate fi mostenita (congenitala) sau dobandita. Atunci cand este mostenita, poate fi vorba de o neutropenie ciclica (se manifesta o data la trei saptamani si tine 3-6 zile) sau de incapacitatea maduvei osoase de a produce neutrofile, ambele transmise de un membru al familiei. Ambele forme sunt foarte rare, aparand la 6,2 cazuri dintr-un milion si fiind mai frecvente in randurile populatiei de origine caucaziana.

Daca nu exista din nastere, neutropenia se poate dobandi:

pe fondul unor deficiente nutritionale;

in cursul unor boli infectioase: febra tifoida, mononucleoza infectioasa, malaria, tuberculoza medulara, hepatitele acute virale;

din cauza administrarii de tratamente toxice asupra neutrofilelor sau asupra proliferarii celulare in general, precum citostaticele, antibioticele, radioterapia, chimioterapia, antiinflamatoarele nesteroidiene, antitirodienele de sinteza, medicamentele pentru probleme de competenta psihiatrica, medicamentele pentru epilepsie.
In functie de numarul total al neutrofilelor din sange, neutropenia poate avea diverse stadii de gravitate.

Neutropenia si vaccinarea

De obicei, neutropenia este diagnosticata atunci cand copilul este supus unor analize de sange din cu totul alte cauze. Sau atunci cand apare o deteriorare prelungita a starii sale de sanatate in urma unui vaccin. De fapt, de aici a si pornit documentarea mea in privinta acestei afectiuni, pentru ca am auzit mame plangandu-se ca vaccinarea a declansat neutropenia copilului.

Sa fii pus fata in fata cu boala copilului tau este o experienta dificila pentru orice parinte. Nu numai ca te simti neputincios, ca nu stii exact cum sa-ti ajuti copilul, dar te gandesti si ca acesta nu se mai poate bucura de toate lucrurile pe care tu ti le-ai imaginat pentru el. Asa cum vei descoperi si din randurile de mai jos, psihologia copilului bolnav este una aparte. De aceea, este necesar sa cunosti cat mai mult din aspectele sale pentru a fi capabil, ca parinte, sa-ti sprijini cat mai mult copilul in gestionarea complicatiilor ce pot surveni in urma bolii. Sa aveti parte de multa sanatate!

Urmărește și tu această fetiță atât de puternică… RESPECT!