Anamaria Vasile

Dieta medicului Jakubowicz – Taie pofta de dulce, topeşte kilogramele în plus şi menţine greutatea dorită

Fiecare organism are un ceas. Funcţiile organismului, muşchii, metabolismul, tranzitul intestinal – toate acestea funcţionează diferit, în funcţie de cursul acestui ceas, iar când orarul nu este respectat, dezechilibrele apar.

Orele la care este luată masa şi modul în care este structurat programul alimentar în funcţie de momentele orare ale zilei sunt factori esenţiali în menţinerea unui corp sănătos şi prevenirea apariţiei kilogramelor în plus sau a dezechilibrelor metabolice.

Dieta medicului endocrinolog Daniela Jakubowicz, cercetător la Universitatea din Tel Aviv şi autor al mai multor studii în domeniul bolilor metabolice şi nutriţiei, porneşte de la premisa că nu contează ce şi cât mâncăm, ci când mâncăm.

Potrivit acesteia, organismul procesează alimentele în mod diferit, în funcţie de momentul zilei. Metabolismul este influenţat de ritmul circadian al organismului – ritmul biologic intern al corpului, pe o durată de 24 de ore.

În ce constă dieta

Daniela Jakubowicz a dezvoltat un plan de alimentaţie prin care putem slăbi dacă repartizăm caloriile în felul următor:

– 600-850 de calorii la micul dejun;

– 350-400 de calorii la masa de prânz;

– 150-200 de calorii la cină.

Micul dejun

Proteinele consumate dimineaţa oferă energie, construiesc masă musculară, cresc vigilenţa şi ajută la menţinerea nivelului zahărului în sânge timp de mai multe ore.

Trebuie să fie bogat în proteine. De exemplu, se pot consuma 2 căni de lapte sau iaurt ori lapte de soia, pe lângă se adaugă omletă de albuşuri. Celor care nu pot stă fără carne, specialistul le recomandă înlocuirea omletei de albuşuri cu o friptură de carne slabă;

Totodată, este obligatorie o cantitate moderată de carbohidraţi şi grăsimi, precum şi un desert dulce, astfel că Dr. Jakubowicz susţine că o bucată de ciocolată neagră, o plăcintă cu mere sau o prăjitură satisfac pofta de dulce şi păstrează ridicat nivelul de serotonină pe parcursul zilei;

Toate aceste alimente ar trebui să fie consumate înainte de ora 10 dimineaţa.

Masa de prânz

Masa de prânz trebuie servită între orele 14 şi 15, chiar dacă nu ne este foame, şi să se limiteze la legume, fructe şi alimente bogate în proteine, fără dulciuri sau carbohidraţi.

Cina

Minimală. Medicul Daniela Jakubowicz spune că ideal ar fi să se consume doar legume, însă putem adăuga o cantitate mică de fructe sau alimente cu proteine slabe.

– Se poate bea ceai sau cafea fără zahăr în orice moment al zilei. Urmând acest plan, kilogramele în plus se vor topi şi vom rămâne la greutatea dorită, vom fi feriţi de poftele de dulce de după amiază şi seară, şi nu vom fi tentaţi să abandonăm dieta, ne asigură Dr. Jakubowicz.

– Se renunţă la grăsimile nesănătoase, alimentele procesate, zaharurile sintetice, alimentaţia de tip fast food, făinoase.