Anamaria Vasile

Din păcate, anunțul trist a fost făcut. Cum vor fi înmormântați românii uciși de COVID-19

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, decesele care survin în urma infectării cu noul coronavirus, vor fi tratate în mod diferit față de restul. Astfel, persoana decedată va fi văzută de maxim doi membri ai familiei, aceștia fiind îmbrăcați corespunzător cu haine de protecție. De asemenea, sicriul se va sigila imediat, iar înmormântarea va avea loc în scurt timp.

Ce prevede protoculul deceselor cauzate de COVID-19
Pe data de 13 martie, ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat în Monitorul Oficial prevedea protocolul deceselor cauzate de COVID-19, urmând să fie unul extrem de strict. Din păcate, în România au fost înregistrare până în prezent 3 decese, ale căror familii vor trebui să respecte întreg protocolul de înmormântare.

În afara faptului că trupul persoanei decedate va putea fi văzut de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție și mănuși de protecție, acesta va fi băgat în saci și se va dezinfecta cu produse biocide. Ulterior acestor procedee, trupul va fi băgat în sicriu, urmând ca acesta să fie sigilat și îngropat: „Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol)”, se menționează în documentul oficial, potrivit hotnews.ro.

Această procedură va fi urmată de următorul pas, în care cadavrul va fi dus către morgă, iar liftul şi targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secţia unităţii sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate tot cu produse pe bază de formol.

Înmormântarea va fi făcută într-un timp foarte scurt, iar sicriul va rămâne închis, fără a fi permisă orice intenție de a-l deschide.

Care este situația în România până în acest moment
Aceste măsuri dure sunt prezente în Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și publicat în seara de 13 martie, în Monitorul Oficial.

Potrivit informațiilor oficiale, în acest moment există 433 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 și 3 decese, ultimul dintre acestea fiind înregistrat ieri seară.