Anamaria Vasile

Două lucruri care deosebesc japonezii de toate celelalte popoare ale lumii. Aşa ceva nu se mai găseşte niciunde

Datul mâinii nu este un mod obișnuit al japonezilor de a se saluta între ei. Cei ce se salută se închină unul celuilalt. Spatele trebuie să fie drept la închinat. Cel cu rang inferior trebuie să se închine mai jos și mai lung. Japonezii mai tineri, sau cosmopoliți, dau uneori mâna străinilor, în special celor din țări occidentale, uneori în combinație cu închinatul.

Comportamentul social în Japonia se deosebește într-o anumită măsură atât de cel din cultura occidentală cât și de cel din alte culturi asiatice

Japonezii nu se aseamănă cu nici un alt popor din lume. Sunt numiţi chiar şi extratereştri. Mai rar aşa ceva pe Pământ. Există două lucruri care îi diferenţiază de restul popoarelor. Ei îi uimesc pe cei ce vin să-i viziteze.

Chiar dacă principalii piloni ai societăţii japoneze sunt atât de simpli şi clari pentru toată lumea, cu părere de rău la noi nu funcţionează.

În general, Japonia poate uimi cu foarte multe: prezenţa în viaţa lor zilnică a roboţilor, o atitudine distractivă faţă de autostrăzi cu limite ridicole de viteză, tenacitatea de a locui în case de hârtie şi lista poate continua. În special m-au uimit următoarele.

Încrederea

În Japonia nu se fură. În general. Chiar şi în Tokyo oamenii nu îşi închid la cheie maşinile, deseori şi casele. Magazinele îşi expun marfa în stradă şi nici nu o urmăresc. Fiindcă ei sunt siguri, că nimeni nu va îndrăzni să ia nimic fără să plătească.

Chiar dacă acolo e primit să li se taie mâinile pentru furt, cauza este cu totul alta. Pur şi simplu societatea aşa funcţionează, acest defect aproape că nu mai există.

Tokyo este plin de milioane de biciclete. Acestea sunt atât de multe aici, la fel ca şi în Beijing, Bruxelles sau Amsterdam. Vom vorbi şi despre infrastructură, însă paradoxul constă în altceva. În multe oraşe unde se circulă preponderent cu bicicleta, acestea sunt furate destul de des, chiar dacă au şi lacăte performante. Dar nu şi în Japonia.

Aici nimeni nu-şi leagă bicicleta. Aceasta pur şi simplu este lăsată pe stradă şi fiecare merge unde are nevoie. Nu imi venea să cred!

Respectul

În Japonia este incredibil de înalt nivelul de comportament în societate. Fiindcă oamenii, în viaţa reală, îi tratează pe ceilalţi aşa cum ar dori să fie trataţi ei înşişi. Pe parcursul a două mii de km de condus nu am întâlnit nici un nemernic. Nimeni nu m-a împins când eram la coadă, nimeni nu s-a arătat iritat de faptul că nu mă descurcam ca şi turist.

Priviţi cum stau la cozi. Fără instrucţiuni, fără benzi de semnalare – formează linii drepte şi fiecare îşi aşteaptă cu răbdare rândul. Aşa îşi aşteaptă japonezii metroul. Pe platformă sunt linii speciale care indică unde se vor deschide uşile trenului. Nimeni nu se gândeşte nici măcar să trişeze.

Sentimentele profunde nu sunt deseori exprimate public. În special cele negative, precum mania, doliul sau dezamăgirea, nu sunt exprimate decât în fața părinților, a prietenilor apropiați sau a partenerului de viață.

Zâmbetul poate camufla uneori durerea pentru a-l scuti pe partenerul de discuție de sentimentul de obligație de a ajuta de compasiune.