Anamaria Vasile

GHICEȘTI OUL SĂNĂTOS? Vezi ce semnifică de fapt culoarea gălbenușului 

Ouale de gaina variaza in functie de marime si culoarea cojii insa cel mai important indiciu pentru a recunoaste un ou sanatos de la o gaina sanatoasa, este culoarea galbenusului si consistenta. Cu cat mai portocliu si mai gros cu atat mai bine. Nu de putine ori ni se intampla ca dupa ce spargem oul cumparat din magazine, gabenusul fie se imprastie fie culoarea lui este spre galben-galben sters.

De ce trebuie sa fie galbenusul mai inchis la culoare?
In primul rand un astfel de galbenus de o culoare mai inchisa spre portocaliu, indica faptul ca acel ou are o valoare nutritionala echilibrata, in al doilea rand este foarte hranitor si in al treilea provine de la o gaina sanatoasa. Ce ti-ai putea dori mai mult de la un ou?

In viata se aplica foarte bine principiul „Esti ceea ce mananci!”.

Cativa dintre factorii care influenteaza culoarea oului spre portocaliu sunt acizii grasi omega-3, xantofile( se regasesc in frunzele verzi inchis cum ar fi spanacul, sau broccoli si varza de bruxelles) si carotenoide( pigmentii care se gasesc in plante, alaturi de clorofila si de caroten, colorand toamna frunzele în galben-roșcat).

Este foarte important ceea ce consuma gainile deoarece nutrientii trec in oua si mai exact in galbenus(stiudiul 1 , studiul 2).

Pentru a beneficia de oua cat mai sanatoase si mai hranitoare din partea gainilor, dati-le sa consume verdeata proaspata, frunzele de la broccoli(pe care le aruncati), varza, iar daca este iarna si sunt prea putine optiuni puteti sa le hraniti cu alfalfala.

Nu va lasati pacaliti de faptul ca majoritatea oamenilor sau crescatoriile de pasari le hranesc cu derivate din porumb, deoarece desi acesta ii dau oului o culoare frumoasa aurie, acestea vor avea o valoare nutritionala mult mai mica.( Foods and Nutrition says).

Asadar trebuie sa stim atunci cand vorbim de galbenusuri, ca acea culoare mai inchisa, este data de ceea ce a consumat gaina si nu de rasa sau de prospetimea oului. Gainile care sunt hranite exclusiv cu grau sau orz vor avea un ou de o culoare galbui-palid cu valori nutritionale scazute.

Va recomandam sa incercati sa cunoasteti producatorul(de unde vin ouale, cum sunt hranite gainile) si sa dati mai multa atentie acestui lucru chiar daca asta inseamna sa faceti o serie de teste, pana cand veti nimeri oua cu adevarat hranitoare.

P.S: Intr-o societate de consum in care totul se desfasoara pe fuga cati dintre noi mai dau importanta unor astfel de lucruri? Cu siguranta foarte putini..si e pacat.