Anamaria Vasile

Iarna neobisnuita in acest an in Romania. Cum vor fi temperaturile si ce ne avertizeaza specialistii ANM

Meteorologii au emis, marţi, o atenţionare cod galben de vânt puternic pentru judeţele Gorj şi Caraş-Severin, viteza la rafală putând depăşi 100 de kilometri pe oră.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în judeţele Gorj şi Caraş-Severin, vor fi intensificări ale vântului care la rafală vor depăşi local 90-100 km/h, iar la peste 1700 de metri, peste 110 km/h. La munte, zăpada va fi viscolită.

Atenţionarea de cod portocaliu expiră marți, la ora 16.00. IGSU face apel la populaţie să rămână în spaţii închise care asigură protecţie.

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât mediile climatologice specifice acestei perioade în regiunile sud-vestice şi sudice şi apropiate de acestea în restul teritoriului. Ziua, cerul va fi temporar noros şi doar izolat, cu precãdere în zona Carpaţilor Orientali, va ninge slab.

In cursul nopţii nebulozitatea se va accentua treptat în toatã ţara şi pe arii relativ extinse vor fi precipitaţii slabe în vest, în centru, în nord, precum şi în zonele de deal şi de munte din rest.

Acestea vor fi sub formã de ninsoare în zona montanã, în Maramureş, Transilvania şi Moldova, mixte în Crişana, nordul Olteniei şi al Munteniei şi predominant sub formã de ploaie în Banat. Vor fi condiţii de polei sau gheţuş. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în a doua parte a intervalului în zona Munţilor Banatului şi în Carpaţii Meridionali.

Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 11 grade, iar cele minime, în general, între -8 şi 2 grade. Izolat va fi ceaţã.

Vești nu prea optimiste de la meteorologi! Deși vremea călduroasă nu prea ne-a ocolit, iată că, la aproape jumătate de februarie, iarna își cam intră în drepturi.

Mai exact, luni o să ningă în Muntenia dar şi la deal şi la munte, va fi lapoviţă în Oltenia şi pe arii restrânse în Dobrogea, iar în Banat şi Crișana va ploua. Maximele vor fi între minus 3 grade în estul Transilvaniei şi 7 grade în Dealurile de Vest.

În Dobrogea şi Bărăgan norii vor fi numeroşi, iar meteorologii anunță ploi și lapoviță. În plus, este posibil să apară poleiul şi temperaturile scad chiar şi cu 6 grad faţă de ieri în zona Călăraşi.

Scad temperaturile şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. Norii persistă şi vor aduce precipitaţii slabe: ninsori în zonele mai înalte şi lapoviţa la câmpie. Vântul va avea unele rabfuniri şi după prânz vor fi cel mult 2 grade Celsius. În nordul Moldovei şi în Bucovina se anunţă o zi urâtă cu mulţi nori însă nu sunt anunţate precipitaţii. Temperaturile vor fi modeste pentru dată din calendar.

În schimb, în nordul Transilvaniei şi în Maramureş se anunţă vreme mai bună cu soare din când în când şi valori termice normale pentru luna februarie.

În ţinuturile vestice, aşteptam vreme bună în Crisana unde doar izolat e posibil să picure, dar în rest vor fi înnorări şi ploi în zonele joase iar în la munte va ninge. Vântul se va înteţi în sudul Banatului şi temperaturile vor creşte cu 3-4 grade faţă de ieri şi vor ajunge până la 7 grade Celsius.

În centrul României găsim mulţi nori, însă doar pe la munte vin ninsori slabe şi pe creste va fi viscol. Se încălzeşte uşor şi la amiază vor fi 5 grade Celsius, pe partea vestică a provinciei. La noapte, temperaturile coboară spre minus 13 grade în depresiuni, potrivit stiripesurse.ro.

În sud-vestul ţării, vremea va fi urâta. La munte va ninge iar în zonele joase va fi lapoviţa şi va continua să se răcească. Termometrele vor indica cel mult valori de 4 grade Celsius. În sudul ţării, atmosferă va fi închisă şi o să ningă slab cam peste şi vântul se înteţeşte temporar. În Lunca Dunării, temperaturile scad chiar şi cu 6 grade faţă de ieri.