Anamaria Vasile

Impodobirea bradului de Craciun.

Bradul are o importanta aparte in perioada Craciunului, fiind considerat si simbolul acestuia deoarece este indispensabil primirii cadourilor de la renumitul Mos Craciun.

Insa un brad de Craciun este foarte indragit si pentru ca reuseste sa stranga in jurul sau familia atat la desfacerea cadourilor cat si la impodobirea acestuia cand toata familia doreste sa isi arate talentul la decorat si sa faca din brad cel mai frumos element al casei. Totodata familia se poate bucura de timpul petrecut impreuna si de bucuria pe care aceesta o aduce tuturor.

Acest obicei de a impodobi brazi de Craciun in preajma sarbatorilor este un obicei din occident. Pentru prima data obiceiul a aparut in Lituania mai exact la Riga in 1510. Mai tarziu in 1521 Printesa Hélčne de Mecklembourg care dupa multe incercari a reusit sa introduca bradul de Craciun dupa ce s-a casatorit cu Ducele de Orleans. De altfel despre bradul de Craciun se mai scria sin in 1601 in Germania, scrierea ii apartine unui vizitator al Strasborgului a intalnit o familie care decora un brad artificial de Craciun cu “napolitane si bete de zahar aurii rasucite, precum si flori de hartie de toate culorile” noteaza acesta.

Dintr-un lucru atat de rar vazut in perioada anului 1600, bradul de Craciun a devenit un element fara de care Craciunul nu ar mai fi la fel in zilele noastre. Cu timpul, a reusit sa intre in traditia crestina avand chiar o multime de simbolistici cea mai cuoscuta fiind asemanarea acestuia cu pomul sacru din Eden.

Indiferent daca este un brad artificial sau unul natural si indiferent de lungimea sau latimea acestuia toti membrii familiei asteapta momentul magic in care incep sa puna pe acesta globulete de toate culorile si beteala argintie sau alba care se seamana unei zapezi cazute pe brad precum si luminite care stralucesc dand viata pomului. Unii opteaza si pentru ingerasi de sticla sau ceramica.

Cea mai importanta decoratiune din brad care trebuie sa nu lipseasca nicidecum este steaua din varful bradului, deoarece aceasta reprezinta vestirea nasterii Domnului. De aceea exista si colindul din dimineata de 25 decembrie cand copii umbla prin sat cu o stea in mana catand „Steaua sus rasare”.

Cel mai adesea, dupa terminarea Craciunului bradul este inca tinut in casa alaturi de restul decoratiunilor de carciun ca un motiv de mandrie pana dupa celebrarea intrarii in noul an, iar unele case il tin chiar pana la terminarea iernii pentru a nu simti ca aceste sarbatori au trecut prea repede. Dar in cele mai multe parti ale tarii exista traditia ca bradul as fie aruncat inainte de Boboteaza pentru ca locuinta sa poata fi pregatita de Botezul Domnului. In acele momente bradul este deja uitat si se pregatesc de a incepe cu dreptul un nou an.

Care este data in care este cel mai corect sa impodobesti bradul? Inca din mos-stramosi bradul era adus de catre barbati in ziua de 24 decembrie iar seara toata familia incepea impodobirea propriu zisa insa in zilele noastre multi aleg sa il impodobeasca mai devreme din diverse motive precum dorinta de a simti mai repede spiritul craciunului. Unii aleg sa decoreze bradul dupa Ignat cand se spune ca incep pregatirile pentru Craciunii, altii mai nerabdatori il impodobesc chiar din 6 decembrie de Mos Nicolae,  iar altii la 1 Decembrie pentru a se bucura de el toata luna. Cei care cumpara brad artificial, il impodobesc chiar si din noiembrie.

Pentru decorarea bradului se recomanda inceperea cu punerea instalatiei iar apoi decoararea de la baza spre varf cu globulete si alte decoratiuni chiar si bombonele sau dulciuri. Cat despre beteala acesata trebuie pusa de la varf spre baza. Incearca sa nu incarci prea mult pomul pentru a nu arata inestetic si inceraca sa te incadrezi intr-o paleta care contine maxim 3 culori.

 

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Categories count color