Anamaria Vasile

Juriul a ramas cu gura cascata cand a vazut-o

Nu degeaba se spune ca vocea e cel mai greu instrument: daca clapele unui pian sau corzile unei chitari sunt la vedere si le putem apasa si controla cu oarecare usurinta, depinde de fiecare sa-si foloseasca corzile vocale primite de la natura pentru a produce armonii celeste sau zgomote ingrozitoare.

Succesul in materie de cantat e cu atat mai dificil cu cat nu este suficient sa iti faci constiincios exercitiile de voce – a fi vocalist e un intreg stil de viata, ce iti impune o serie de restrictii si reguli pe care nu iti poti permite sa le incalci.

In primul rand, hidratarea. Corzile vocale nu pot functiona pe uscat, asa ca ai grija, inainte de a incepe sa canti, sa bei suficiente lichide, de preferinta la temperatura camerei. Un ceai caldut cu miere si lamaie este perfect, insa bauturile acidulate, prea reci sau prea fierbinti, si alcoolul trebuie evitate cu orice pret.

Poate ca o bere sau doua te mai scapa de emotii inainte de a urca pe scena, insa in mod cert nu te ajuta sa canti mai bine, deoarece alcoolul deshidrateaza.

Nu canta niciodata fara a face cateva exercitii de incalzire. Le gasiti cu usurinta pe internet, asa ca ignoranta nu mai e de mult o scuza. Fara incalzire, nu numai ca nu vei putea atinge toate notele din raza ta vocala, insa vocea ta nu va suna la fel de bine ca in mod normal si creste riscul sa-ti faci rau corzilor vocale. Intocmai ca atletii care se incalzesc inainte de cursa, va trebui sa faci aceste exercitii pentru a preveni accidentarile.

Evita sa-ti fortezi vocea in orice fel: nu tipa atunci cand nu este absolut necesar, nu intra in cluburi zgomotoase unde trebuie sa vorbesti tare pentru a te face auzit, nu-ti schimonosi vocea pentru a face sunete amuzante. Toate acestea dauneaza vocii si se aduna in timp, rezultatul final fiind afectarea ireparabila a corzilor vocale.

Invata sa respiri cum trebuie! O respiratie buna este cheia pentru un cantat corect si fara efort.

Exista dealtfel numeroase tehnici mai mult sau mai putin complicate privind respiratia care se invata de-a lungul a multor ani de studiu, insa elementul comun este ca trebuie intotdeauna sa iti folosesti diafragma pentru a respira, nu pieptul. In felul acesta plamanii se umplu la capacitatea maxima si pot impinge aerul afara cu maximul de eficienta.

Un cantaret bun trebuie sa fie in buna conditie fizica – nu doar pentru a arata bine pe scena, ci si pentru folosul vocii sale. Cantatul este un proces organic si este mult mai usor sa obtii rezultate bune atunci cand esti sanatos si in forma.

Fumatul si cafeaua fac rau vocii tale, asa cum fac rau organismului in ansamblu. Incearca sa reduci numarul de tigari fumate zilnic, si sa eviti sa fumezi inainte de a canta – fumul de tigara usuca gatul si iti afecteaza calitatea vocii.

Deoarece afecteaza capacitatea plamanilor, fumatul face mult mai dificila sustinerea de note lungi, asa ca, daca vrei sa poti canta precum Pavarotti, e mai bine sa te lasi.

Solutii de urgenta: mestecatul gumei produce saliva si poate imbunatati conditia unui gat uscat. Cunoscutul remediu cu oul crud functioneaza la multe persoane, la fel si mierea de albine. Un ceai cald (dar nu fierbinte!) sau apa plata la temperatura camerei sunt alte remedii de ultim moment usor de folosit.