Anamaria Vasile

Juriul rămâne fără cuvinte atunci când află ce piesă a ales

În cadrul audiţiilor pe nevăzute ale concursului „The Voice Kids Germania”, o fetiţă de numai 13 ani a reuşit să impresioneze până la lacrimi atât juriul cât şi publicul spectator cu vocea ei remarcabilă.

Încă de la primele acorduri, vocea ei deosebită a atras atenţia membrilor juriului care şi-au întors scaunele instantaneu către scenă.

Solomia Loukianetz este o fetiţă sensibilă cu o voce caldă şi expresivă care a reuşit prin calităţile ei vocale să emoţioneze profund atât juriul cât şi publicul spectator interpretând piesa „Time To Say Goodbye”.

Dacă am asculta-o pe această fetiţă cu ochii închişi, am spune că în faţa noastră se afla o cântăreaţă ajunsă la o deplină maturitate artistică şi care a fost înzestrată cu calităţi vocale excepţionale.

Surprinzător interpreta acestei piese este încă la vârsta păpuşilor, însă talentul ei este cu totul remarcabil.

De îndată ce Lena Meyer-Landrut şi Johannes Strate şi-au întors scaunele spre scenă, lacrimi de emoţie şi bucurie au apărut în ochii lor, în special ai Lenei care a trăit cu intensitate maximă reprezentaţia acestei fetiţe.

Nici cel de-al treilea membru al juriului, Mark Forster, nu a rămas insensibil la acurateţea şi la căldura vocii acestei fetiţe căreia i-a adresat în final un admirativ „Bravo!”.

La final chiar şi Solomia a fost copleşită de aprecierea tuturor.

Fiecare copil este special, insa doar o foarte mica parte dintre copii sunt si talentati. Oricand ne-am dori sa credem, ca parinti, ca micutul nostru ascunde un talent nedescoperit inca, realitatea este ca, statistic, talentul este foarte rar.

Prin definitie, talentul inseamna o predispozitie genetica pentru performanta exceptionala intr-un anumit domeniu: academic sau intelectual, artistic sau creativ, sportiv, tehnic, psihologic (interpersonal sau intrapersonal) etc.

“Exceptional” inseamna semnificativ peste medie.

Astfel, un copil poate avea inclinatii sau aptitudini intr-un anumit domeniu fara a vorbi insa despre talent decat in momentul in care performanta sa este semnificativ peste cea a copiilor de varsta similara.

Spre exemplu, in domeniul intelectual (cognitiv), este agreat la nivel international ca talentul (sau supradotarea) inseamna un IQ general de minim 130 de puncte.

Conform definitiei DEX, “talentul este o aptitudine, inclinare innascuta intr-un anumit domeniu; capacitate deosebita, innascuta sau dobandita, intr-o ramura de activitate, care favorizeaza o activitate creatoare”.

Chiar si capacitatile exceptionale “dobandite” prin educatie au la baza, totusi, o predispozitie genetica exceptionala, adica o disponibilitate speciala a creierului intr-o anumite arie de functionare.