Anamaria Vasile

La 3 ani e tobosar intr-o orchestra

Desi exista destul de multe informatii pe diverse saituri de specialitate si multe filmari pe youtube in care se arata copii de varste foarte mici batand la tobe destul de bine, din experienta proprie si din diversele surse de informare pe care le-am cercetat in legatura cu acest aspect, pot sa va spun ca varsta ideala pentru a incepe un curs de tobe este de 11 ani.

Binenteles, asta nu inseamna ca la 10 sau la 9 ani nu se pot incepe lectiile de tobe , insa varsta ideala este cea de 11 ani, din mai multe considerente.

Primul ar fi maturitatea. Un copil de 4-5 ani nu are maturitatea necesara si nici rabdarea pentru a aborda un asemenea instrument.

Se stie ca cei mici se plictisesc repede, si , desi foarte entuziasmati la inceput, dupa cateva lovituri haotice in tobe, la prezentarea unui exercitiu mai complex si dupa cateva incercari de executie si coordonare esuate, dupa circa un minut de incercari, acestia se vor plictisi si nu vor mai vrea sa execute mai departe, interesul lor pentru instrumentul atat de placut la inceput disparand destul de repede.

Si este absolut normal ca la o asemena varsta puterea de concentrare si perseverenta sa fie inca intr-un stadiu de inceput, stadiu care insa ingreuneaza si face aproape imposibila intelegerea si studierea repetitiva a unor exercitii de baza pentru invatare.

Un copil aflat la scoala in clasa a doua sau a treia, va fi mult mai familiarizat cu invatarea logica si cu studiul repetitiv, iar puterea de concentrare va fi mai mare.

Nu spun ca nu pot exista si copii geniali, de aceea voi accepta sa lucrez cu copii de toate varstele, cel putin pentru inceput.

Un alt aspect ar fi inaltimea. Un copil care nu are inaltimea necesara, nu poate ajunge fizic la toate componentele ansamblului bateriei.In primul rand, va trebui sa ajunga la pedala tobei mari si la cea a fuss cinelului (sau pedala dubla, dupa caz) , ori, fiind inca foarte mici, copiii nu pot ajunge nici la pedale cu picioarele si nici la cinele cu mainile.

Nereusind sa ajunga la toate componentele, acestia vor incerca acest lucru, li se va parea greu si in final isi vor pierde interesul, din cauza oboselii si a extenuarii fizice si mentale.

Este adevarat ca exista si tobe pentru copii, insa eu nu posed inca un astfel de set. Daca exista copii care au un asemenea set acasa, ma pot deplasa la domiciliul lor pentru a vedea ce se poate face, iar daca indeplinesc celelalte conditii pentru a putea invata acest instrument, atunci ii pot medita in continuare. Sa nu uitam, exista si copii geniali!

Un alt aspect ce trebuie luat in calcul este cel al efortului, atat fizic cat si intelectual. Asa cum am mai spus, bateria pune in miscare ambele emisfere cerebrale, ceea ce presupune un efort intelectual intens.

Acesta presupune intelegerea formulelor ritmice, in concordanta cu coordonarea si independenta mainilor si picioarelor.

Pe langa efortul intelectual, mai este vorba si de un anumit efort fizic, chiar daca nu foarte mare, in ceea ce priveste loviturile in tobe si apasarea pedalelor, iar pentru asta, elevul trebuie sa aiba cat de cat inaltimea si forta necesare, pentru a putea executa formulele ritmice predate.

Luand in considerare cele prezentate mai sus, concluzia ar fi urmatoarea: pot evalua initial orice elev, indiferent de varsta, insa recomandarea mea ar fi ca cei ce doresc sa invete acest instrument sa aiba varsta cuprinsa intre 9 si 55 de ani.