Anamaria Vasile

La ce foloseste bucata de cauciuc alb pe care toti tenisii o au in varf

Încălțările simple din pânză și cauciuc au o istorie veche de un secol. În 1917, Marquis Converse a lansat primul pantof sport creat special pentru baschet, Converse All- Stars.

Chuck Taylor, practicant al acestui sport, a îmbunătățit designul pantofilor și a devenit purtătorul de cuvânt al brandului în 1920.

Ideile sale inovative au constat în mai multă flexibilitate și susținere pe gleznă, iar în scurt timp încălțările au început să fie purtate de către toți jucătorii profesioniști de baschet, urmând să fie adoptați și de atleții ce participau la Olimpiadă sau chiar de soldații americani.

Succesul acestor pantofi în rândul sportivilor s-a datorat materialului dur care proteja degetele picioarelor în timpul meciurilor. Altfel spus, bucata de cauciuc din vârf, care atunci era confecționată dintr-un material mai dur, nu era un element strict estetic, ci avea rol de protecție.

De asemenea, aceasta nu era de culoare alba, așa cum o vedem astăzi la majoritatea modelelor, ci avea o nuanță închisă, de obicei maro sau negru.

Inițial, tenișii au fost creați doar pe negru, iar în 1947 a apărut prima variantă pe alb. Cu timpul, datorită presiunilor diverselor echipe de baschet, au apărut și alte culori, iar din 1970, pânza clasică a început să fie înlocuită cu alte texturi, precum pielea sau catifeaua.

În prezent, tenișii sunt preferați în ținutele casual, îndrăgiți nu numai de adolescenți, fiind purtați de oricine, oriunde în lume.