Legea antifumat a fost modificată în comisii la Senat: Fumatul va fi posibil la terase și în camere special amenajate

Senatorii juriști au admis, miercuri, o serie de amendamente la legea antifumat, care elimină interdicția fumatului la terase, spațiul închis fiind redenumit ca spațiu cu pereți de jur împrejur, în plus, fumatul fiind permis în camere special amenajate pentru acest lucru, și în care se pot consuma și băuturi.

Senatorii vor să modifice Legea antifumat prin amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care pune în acord legislația românească cu prevederile europene.

Amendamentele au fost citite în Comisia juridică de către senatorul PNL Steliana Miron, una dintre inițiatorii acestor modificări la proiectul de lege. Alături de ea, textul a mai fost semnat de către deputații Daniel Fenechiu și Răzvan Tănase, conform news.ro.

Potrivit inițiatorilor amendamentelor, ”fumatul va fi permis în camere special amenajate”, care să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Parlamentarii vor să modifice și definiția spațiului public închis. Astfel, spațiul public închis este, potrivit amendamentului, ”orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu detinație locativă”.

Astfel, aceștia vor să se poată fuma și pe terase, eliminând interdicția de a se fuma în spații care au acoperiș și doi pereți, așa cum este prevăzut în legea adoptată recent de Parlament și care a intrat în vigoare în 17 martie.

Parlamentarii dau o nouă definiție și spațiului închis de la locul de muncă, respectiv ”spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan, și care este încadrat de pereți, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în legea securității și sănătății în muncă 319/2006, cu modificările ulterioare”.
În plus, potrivit amendamentelor, fumătorii se pot constitui în asociații sau cluburi de fumători care pot amenaja spații speciale destinate fumatului și activităților asociate fumatului.

Președintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a precizat în cadrul dezbaterilor din comisie că a primit foarte multe sesizări din partea cetățenilor și a fost ”bombardat” de e-mail-uri de la persoane nemulțumite de prevederile restrictive ale Legii antifumat.

”Avem un talent românesc: sau să nu avem prevederi deloc, sau dacă le avem să le facem la maximul posibil, prevăzut oriunde în lume. Suntem oamenii extremelor, sau e alb, sau e negru. Să recunoaștem că uneori realitatea mai e și gri”, a spus Boboc, precizând că legea trebuie amendată astfel încât să ”izvorască din viața de zi cu zi”.

Boboc a mai arătat că, prin definirea spațiului public, astăzi, fumatul va fi interzis, în sezonul estival, pe terasele de la malul mării.

”Cred că e cam mult”, a spus președintele Comisiei juridice, care a atras atenția că astfel este afectat și turismul.

Steliana Miron a prezentat o altă problemă care s-a creat odată cu intrarea în vigoare a Legii antifumat.

”Am primi sesizări de la patronii de cluburi din Centrul Vechi. Pentru că sunt obligați să iasă afară să fumeze, unii clienți nu își mai achită nota de plată și pleacă fără să plătească consumația. Spun că ies la fumat și pleacă”, a spus Miron.

Ea a mai arătat că trebuie să se țină cont de faptul că în România sunt peste 5 milioane de fumători.

Și senatorul PNL Cristian Bodea a intervenit în discuție: ”Nu sunt de acord cu această lege tâmpită, nu sunt de acord să interzicem total fumatul. Dacă vrem să ne sinucidem cu țigările, ne sinucidem. Dacă îmi convine, stau lângă un fumător, dacă nu, plec de lângă el”.

Bodea a venit și cu o propunere, să se stabilească, prin lege, ce localuri vor fi exclusiv pentru fumători și care vor fi pentru nefumători.

”Nu trebuie să ne simțim vinovați că modificăm legea. După corupți, acum au apărut fumătorii. E ca o anatemă pusă acestora”, a spus Bodea.

Comisia juridică a dat un aviz favorabil pe proiectul de lege al Guvernului privind reglementarea fumatului. Amendamentele aduse de parlamentari Legii antifumat vor fi dezbătute în comisia economică, care trebuie să elaboreze, împreună cu Comisia de sănătate, un raport pe acest proiect de lege.

Comentează