Anamaria Vasile

Magazinul care nu are vânzători sau paznici. Se află în România

Nicolae Ţandrău are o afacere unică în România: magazinul care nu are vânzători sau paznici. Cumpărătorii sunt rugați să pună banii într-o cutie.

Nicolae Ţandrău, un fermier român din Deva, județul Hunedoara, a deschis primul magazin din țară care funcționează pe sistemul „cinste și onoare”, fără a avea nevoie de paznici sau vânzători, așa cum a declarat chiar el pentru Adevărul.ro.

Bărbatul, pasionat de agricultură, își vinde produsele la un stand pe care l-a amenajat în incinta unui hipermarket: „Am cultivat, pe terenul meu şi al unor vecini cu care m–am asociat, aproape un hectar porumb dulce, pentru comercializare. Apoi am închiriat un loc de parcare în zona unui hipermarket din Deva, unde am amenajat un stand de vânzare a porumbului dulce, pentru fiert.

Dimineaţa las pe tejghea mai multe lăzi cu ştiuleţi de porumb, lângă care se află o cutie în care clienţii pot introduce banii. Există şi un afiş pe care scrie <>.

Până seara, când mă întorc de la lucru, locul nu este supravegheat de nimeni. Totuşi, mulţi dintre cei care vin să cumpere lasă bani pentru porumbul luat, dovedindu-şi astfel omenia”, a declarat Nicolae Ţandrău pentru adevărul.ro.

Magazinul nu este doar o simplă afacere pentru devean, ci și un test pentru români, prin care să demonstreze cât de cinstiți sunt. Chiar dacă sunt și oameni care nu plătesc, proprietarul este mulțumit de faptul că cei mai mulți pun bani în cutie: „Este o mare bucurie să observi că oamenii, după ce pun bani în cutie, pleacă de acolo cu un sentiment de mulţumire, că sunt cinstiţi.

Sunt şi oameni care nu plătesc, dar eu mi-am asumat riscul cu furatul şi privesc partea plină a paharului. Este şi un fel de artă ce se întâmplă acolo. De fapt, omul nu îşi duce acasă numai porumbul, ci îşi duce acasă şi cinstea şi onoarea lui (…)”, a mai spus bărbatul.