Anamaria Vasile

Mama se hotaraste intr-o zi sa-si filmeze copiii. Ceea ce a surprins este cu totul deosebit

De ceva timp, bebelusul din aceste imagini reprezinta atractia principala in caminul sau.

Toti membrii familiei sunt dornici sa-si petreaca timpul alaturi de el, avand in vedere ca i-au asteptat nerabdatori venirea pe lume timp de noua luni indelungate.

Printre acestia si surioara sa isi rezerva ceva timp pentru a se bucura de fratiorul sau iubit. Asezati pe podeaua din sufragerie, cei doi nu dau semne sa se sature unul de celalalt.

O explozie de afectiune ii cuprinde pe cei doi micuti, care se imbratiseaza fara incetare, aratandu-ne de fapt care este esenta acestei legaturi minunate de rudenie.

Fiind mai mare, surioara acestui bebelus este foarte delicata in miscari, avand grija ca baietelul sa nu se loveasca atunci cand se avanta cu bucurie catre ea.

Este suficient ca cel mic sa deschida bratele pentru a primi imbratisarea mult dorita din partea surioarei sale.

Ce poate fi mai frumos de atat?

Relatia dintre frati trebuie sa-i ajute pe fiecare sa isi dezvolte personalitatea, spiritul competitiv dar si sa se sprijne si sa coopereze, pe scurt sa-i pregateasca pentru integrarea in grupuri mai largi – pentru inceput grupul de la gradinita, apoi colectivul scolar, grupul de prieteni etc.

Rivalitate fraternaInainte ca al doilea copil sa se nasca, primul copil are marele privilegiu de a fi in centru atentiei parintilor, de a fi unic si iubit in exclusivitate.

Dupa ce si-a facut aparitia cel de-al doilea frate, primul este curios sa-si descopere fratiorul manifestandu-si curiozitatea fata de acea fiinta mica.

Acesteia, mama ii ofera din ce in ce mai multa atentie, iar lui din ce in ce mai putina.

In scurt timp dezvolta instinctiv emotii precum gelozia, insecuritatea sau furia fata de cel ce i-a luat locul.

Astfel incepe competitia intre frati, “lupta” pentru premiul cel mare: atentia totala a mamei (sau macar cea mai mare parte din atentie).

Conflictele sunt foarte diverse: pe tema jucariilor, pe locul de la masa, pe patul in care vor dormi, cine sta la mama in brate si asa mai departe.

Rivalitatea dintre frati este mult mai prezenta atunci cand diferenta de varsta dintre copii este mai mica, si asta pentru ca dupa ce a avut loc nasterea celui de-al doilea copil, ce-l dintai nu este suficient de dezvoltat din punct de vedere psihofiziolofgic.

De aceea, el are inca nevoie de confirmarea si de ingrijirea mamei.