Anamaria Vasile

Micul Paradis: Primarul nu îşi bate joc de banii publici şi a transformat comuna într-un loc minunat

Un loc cum doar pe afară mai vezi. Şcoli moderne, apă curentă, drumuri, locuri de relaxare şi recreere, şi, mai ales, LOCURI de MUNCĂ.

Copiii şi educaţia acestora reprezintă o prioritate. De aceea, Primăria le plăteşte rechizitele, le oferă tablete şi le asigură transportul până la liceu.

În mod paradoxal, localitatea despre care e vorba are CEL MAI MIC BUGET din judeţul Constanţa.Tot ce s-a construit în acest sat s-a făcut din fondurile primăriei.

În urmă cu peste şase ani, primarul comunei Peştera din judeţul Constanţa a demisionat din PSD. Câţiva ani mai târziu, a fost urmat de întreg Consiliul Local.

De atunci, comuna s-a tot dezvoltat cu propriile resurse şi sponsorizări. Metrul cub de apă costă un leu, iar oamenii au internet wireless pe străzi şi servicii de salubrizare gratuite.

“Bugetul primăriei este undeva la 1,7 milioane, 17 miliarde de lei vechi. După ce dau la o parte salarii şi toate alea rămân 100.000 de euro bani de investiţii. Şi din aceşti bani realizăm în regie proprie toate lucrările. Alimentari cu apă, pietruiri de drumuri, curăţenia”, explică edilul.

Apă în toată comună s-a tras tot din bugetul propriu. Pe când firmele din domeniu au cerut pentru lucrări mai bine 300 de mii de euro, primăria a cheltuit doar 60 de mii, cu muncitori din sat.

De departe însă, cea mai mare investiţie la Peştera se face în copii. ”Mulţi din mediul rural neavând posibilitatea, se pierd valori, bogaţii ale României”, spune primarul.

“Investiţia în educaţie e riscantă. Nu se vede şi în general primarii fac electoral lucrul asta. Faci un drum şi gata. Degeaba a făcut drumul ăla dacă pe el merg oameni needucaţi. Investind în educaţie, trebuie să ai rabadare 6-7 ani. La mine abia acum au început să se vadă rezultatele.”