Anamaria Vasile

Micuta asta de 5 ani danseaza din buric mai ceva ca orice profesionista

Chiar daca are doar 5 ani, micuta este plina de talent si adora sa danseze.

Aceasta a invatat sa danseze pe ritmuri orientale in urma cu un an, cand avea doar 4 anisori. Pasionata la maximum, micuta exerseaza des si merge la orice concurs legat de astfel de evenimente. Iti place cum se misca?

Dansul din buric este un dans străvechi practicat, tradițional, în multe regiuni din Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Originile dansului datează din perioada anilor 7000 și 5000 î.e.n.

Mișcările unduitoare ale dansului, asemănătoare deplăsării unui șarpe s-au regăsit în tradițiile Egiptului Antic, Babilonului, Mesopotamiei, Persiei și Greciei și au avut drept scop pregătirea femeii, prin intermediul ritualurilor religioase dedicate zeițelor, pentru a deveni mame.

Odată cu invaziile arabilor, dansurile din buric au fost răspândite pe întreg pământul. Numele de dans din buric este adaptarea la limba română a termenului francez danse du ventre (dans din pântec), denumire apărută în Franța anului 1893.

Înainte să merg să vorbesc cu Cerasela Magdalena Hekman (numele de scenă este Kamilla), nu au fost puţini cei care se gândeau că mă voi întâlni cu vreo fată uşoară care a învăţat câteva mişcări din buric.

Unii m-au sfătuit să o întreb cum e pe la Taraf TV. În dansul ei nu am găsit însă nimic vulgar, pasional este cuvântul potrivit.

În cele câteva minute în care s-a jucat cu voalul pe ritmuri turceşti, mi s-a părut că picioarele îi alunecau pe podea, de parcă priveam un spectacol de patinaj.

Găsesc şi alte asemănări: machiajul puternic, culorile vii ale costumului, capacitatea de a-ţi sincroniza armonios mâinile cu corpul şi picioarele.

Spre deosebire de un dans de manele, nu este o oferire pe tavă a trupului, ci amplificarea misterului feminin.

„O artă, nu un dans ieftin” E momentul în care înţeleg ce îmi spunea în timp ce veneam cu maşina spre sala de dans:

„Este o artă, nu un dans ieftin. O dansatoare educată în artă aceasta are ani de studiu, nu doar două mişcări din fund şi din sâni”.

Cerasela s-a apucat de dans oriental în urmă cu nouă ani, după ce a văzut o casetă video cu un curs al unei turcoaice.

A lăsat deoparte dansurile moderne, pe care le studia de ceva vreme. O întreb cum a cântărit cele două oportunităţi.

„A fost ca o revelaţie. Să luăm tango, salsa, nu ştiu ce altceva, hip-hop. Ca femeie, te poţi exprima prin aceste dansuri, dar nu poţi varia mult.

Orientalul te lasă să te exprimi în toate nuanţele: de la femeia timidă, ruşinoasă la cea pasională şi focoasă. În plus, dansul acesta a fost îmbogăţit cu elemente din balet, latino sau flamenco, iar o dansatoare, cât timp respectă ritmul, are un spaţiu vast de creaţie, de improvizaţie”, explică Hekman.

Avocate şi profesoare, eleve la Belly Dance După ce a călătorit câţiva ani buni între Bucureşti, Cluj şi Braşov, pentru a preda cursuri, acum a rărit deplasările.

A avut sute de cursante în cei 7-8 ani la „catedră”. Acum are câteva grupe, de câte 10-15 femei. O întreb cine îi sunt cursantele şi de ce vin.

„Cele mai multe nu dansează ca să devină profesioniste, ci pentru a se simţi frumoase, feminine. Cu job, copii, aproape că uiţi să fii femeie.

Am avut fete de cinci ani, am avut şi doamne de 60 de ani.

Acestea din urmă au un soi de curaj, nu le pasă de gura lumii, ba chiar ele sunt cele mai radioase. Am avut şi românce care urmau să se căsătorească cu arabi”, spune ea.