Anamaria Vasile

Mihaela Bilic spune de ce iti este foame si cum poti scapa de senzatie cat mai repede

Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat ca de multe ori nu foamea ne indeamna ca mancam, ci efectul de calmare pe care ni-l da aceasta activitate. ”Daca aveti obiceiul sa deschideti frecvent usa frigiderului intrebandu-va „ce sa mai mananc?”, „ce mai e bun pe aici?”, „ce pofta am?” va dau o veste proasta: aveti o problema de oralitate.

Nu foamea va indeamna la mancare, ci efectul de calmare pe care il au toate activitatile facute cu gura: vorbit, mestecat, rontait, fumat, baut, supt etc. Calmarea o cauta si bebelusul care sta cu suzeta in gura, si dependentul de tigara, si stresatul care rontaie covrigei sau biscuiti, si agitatul care isi mai face inca si inca o cafea.

Chiar si atunci cand bem apa ca sa uitam de foame ( nu ca ar functiona:) tot calmare vrem.

Guma de mestecat folosita excesiv nu mai are legatura cu protectia anticarii, tot de oralitate e vorba. De cand ne nastem si cunoastem confortul de la sanul mamei invatam sa asociem suptul/mancatul cu starea de bine.

Nu va invinovatiti pentru asta, e normal. Incercati insa sa alegeti raul cel mai putin rau: mancarea ingrasa, fumatul imbolnaveste, suzeta e ridicola dupa o anumita varsta… deci nu mai ramane decat apa. Si vorbitul!

Poate ca mancam prea mult pentru ca tacem prea mult, tinem in noi lucruri, nu suntem autentici, nu spunem ce simtim. Decat sa mancam, mai bine am vorbi, am comunica, am impartasi. Izolarea, insingurarea predispune la mancat.

Nu frigiderul trebuie sa ne fie partener, nu in frigider sunt solutiile/ raspunsurile. Acolo o sa gasiti ce-ati cumparat, nu exista surprize. E doar o comoditate paguboasa pentru silueta si sanatate. Mai degraba v-as invita sa separati aceste 2 activitati ce satisfac oralitatea si sa puneti accentul pe vorbit, mai ales ca atunci cand vorbiti nu puteti manca.

Deci vorbiti, veti slabi!”, a scris Bilic.